Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg har den 10. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 417(Alm. del) til indenrigs - og sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).Spørgsmål nr. 417:’’Ministeren bedes redegøre for, hvorfor patienter med søvnapnø selv skal betalesåfremt de behandles med snorkeskinne, mens behandlingen er gratis, såfremt patientenopereres eller benytter iltapparat og maske under søvnen.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 6. april 2010Sags nr.: 1001896Sagsbeh.: SUMM-NI/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 206771
Svar:I forbindelse med besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Sund-hedsstyrelsen.Sundhedsstyrelsen bemærker følgende:”Obstruktiv Søvn Apnø er karakteriseret ved gentagne totale eller delvise stop i vejr-trækningen under søvnen. Vejrtrækningspauserne forårsages af mekanisk aflukning afde øvre luftveje, som skyldes anatomiske faktorer, som f.eks. en blokerende tunge, slapmuskulatur, overskud af slimhinde, fedme eller en kombination af disse faktorer.Obstruktiv Søvn Apnø inddeles i let, moderat og udtalt søvnapnø afhængigt af antalletaf vejrtrækningspauser pr. time.Patienter, der lider af søvnapnø iudtaltgrad, kan behandles med CPAP, hvilket vil sige,at patienten under søvnen trækker vejret via en maske, som ved hjælp af en lille maski-ne giver et luftovertryk, der holder luftvejene åbne. Denne behandling er meget effek-tiv, og der er god videnskabelig bevis for effekten1. Denne behandling er en sygehusbe-handling, og CPAP-apparatet er et behandlingsredskab, som skal udleveres af sygehu-set. Behandlingen er således uden omkostninger for patienten.Kirurgisk behandling af obstruktiv søvnapnø er indtil videre dårligt dokumenteret2.Patienter, der lider af søvnapnø ilet til moderatgrad, kan behandles med en snor-ke/apnø tandbøjle. Tandbøjlen fungerer ved, at underkæben fastholdes i en fremskudtposition under søvnen, hvorved tungen trækkes fremad og blokering af luftvejen blivermindre/forsvinder.
12
SBU-rapporten: Obstructive Sleep Apnoea Syndrome – Report of a Joint Nordic Project, 2007.SBU-rapporten: Obstructive Sleep Apnoea Syndrome –Report of a Joint Nordic Project, 2007
2
Man formoder endvidere, at snorke/apnø tandbøjlen også har en vis stimulerende effektpå halsmuskulaturen, som yderligere mindsker blokeringstendensen. Der er god viden-skabelig evidens for effekten af snorke/apnø tandbøjlen under forudsætning af, at bøjlenudføres af en tandlæge3. Der er ikke tilskud til udførelsen af snorke/apnø tandbøjler hostandlæger, og patienten skal derfor afholde hele udgiften til behandlingen selv."Jeg kan oplyse, at egenbetalingen på tandplejeområdet indgår i den politiske priorite-ring af den offentlige finansiering af sundhedsvæsenets samlede behandlingstilbud.Det betyder, at der er egenbetaling i bl.a. voksentandplejen, mens der er et vederlagsfrittilbud i sammenhænge, hvor manglende kontakt med sundhedsvæsenet kan have alvor-ligere konsekvenser for borgeren. Dette gælder ikke mindst besøg hos egen læge ogindlæggelse på sygehus.Tilskuddet i voksentandplejen, som nu er på ca. 1,3 mia. kr. årligt, er tilrettelagt medsigte på at fremme og fastholde gode tandplejevaner i befolkningen ved at give et tilbudom en basal sammenhængende tandpleje til en overkommelig pris. Derfor har man ge-nerelt valgt at prioritere de forebyggende ydelser og visse behandlingsydelser, så degode resultater fra børne- og ungdomstandplejen, som vederlagsfrit tilbydes børnene,kan videreføres.I det samlede offentlige tilbud på tandplejeområdet findes der endvidere særlige til-skudsordninger bl.a. for personer, herunder meget svage ældre, der på grund af nedsatførlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan udnytte dealmindelige tandplejetilbud. § 82 i lov om aktiv socialpolitik (LBK 946 01/10/2009)rummer desuden mulighed for kommunerne til at yde tilskud til tandbehandling til per-soner med lav indkomst.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Mia Francis Nielsen
SBU-rapporten: Obstructive Sleep Apnoea Syndrome –Report of a Joint Nordic Project, 2007 samt PetriN et al: Mandibular advancement appliance for obstructive sleep apnoea: results of a randomised placebocontrolled trial using parallel group design. J Sleep Res. 2008 Jun;17(2):221-9.
3