Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 16. juni 2010Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSBPESags nr.: 1001856Dok nr.: 247332
Folketingets Sundhedsudvalg har den 8. marts 2010 stillet følgende spørgsmålnr. 413 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed en-deligt besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 413:
’Ministeren bedes redegøre for hvilke initiativer han vil tage efter, at læge ph.dMarie Nørredam, Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, harpåvist, at flygtninge eller indvandrere langt oftere bliver udsat for tvang i for-bindelse med psykiatrisk behandling.’Svar:
Jeg har til brug for min besvarelse indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsenmed henblik på at få en faglig vurdering af studiet, der er offentliggjort i ActaPsychiatrica Scandinavia, og som viser, at psykisk syge flygtninge og indvan-drere tvangsindlægges oftere og udsættes for flere tvangsforanstaltninger un-der deres indlæggelse på psykiatrisk afdeling end etnisk danske patienter.Sundhedsstyrelsen har oplyst, at undersøgelsen er et registerstudie vedrøren-de perioden 1994- 2003 byggende på mere end 300.000 individer, både ind-vandrere, flygtninge og danske kontrolpersoner, og omfatter konkret første-gangsindlæggelser af 876 flygtninge og 508 familiesammenførte indvandreresamt danskfødte kontrolpersoner.Undersøgelsen finder, at mænd, der er kommet til Danmark som flygtninge,har dobbelt så stor risiko for at blive indlagt med tvang som deres danskfødtekontrolpersoner, for kvinder findes risikoen for tvangsindlæggelse 27 % større.Familiesammenførte kvinder skiller sig også ud med flere tvangsindlæggelserend kontrolgruppen af danske kvinder. Familiesammenførte mænd har i mod-sætning hertil færre tvangsindlæggelser end kontrolgruppen.Der kan være en række forskellige forklaringer på disse forhold. Sandsynligeforklaringer er dels en højere eller alvorligere sygelighed – dvs. at gruppen ermere syge end deres kontrolgrupper - og at sundhedsvæsenet ikke opdagerdette før meget sent i forløbet. Ligeledes kan kommunikationen mellem flygt-ninge og indvandrere og sundhedsvæsenets personale være vanskeliggjort pågrund af såvel sproglige som kulturelle forhold.For så vidt angår flygtningegruppen vides, at forekomsten af psykiske proble-mer og sygdomme er meget høj, herunder forekomsten af PTSD (post trauma-tisk stress belastning) - også mere kroniske former, da mange i denne gruppehar været udsat for belastende og traumatiserende forhold. Dette i eventuelkombination med anden psykisk lidelse vil være specielt hyppigt og samtidigvanskeligt håndterbart.
Side 2
Den generelle løbende indsats for nedbringelse af tvang i afdelingerne må og-så komme særligt sårbare grupper til gode. Sundhedsstyrelsen har udmeldt enansøgningspulje vedr.Den gode psykiatriske afdeling.Sundhedsstyrelsen vilved vurdering af ansøgningerne være opmærksom på, om der fremkommeransøgninger, der indeholder initiativer vedr. nedbringelse af tvang.Foranstaltninger med henblik på at nedbringe tvangen overfor grupperne afflygtninge og indvandrere må i øvrigt tage udgangspunkt i ovennævnte forhold.Det vil sige, at der - bl.a. i almen praksis - skal være en særlig opmærksomhedoverfor psykisk sygdom i de relevante grupper samt en tidlig opsøgende og in-tensiv indsats f.eks. med udgangspunkt i erfaringerne fra opsøgende og udgå-ende teams, således som det er anbefalet i Sundhedsstyrelsens NationaleStrategi for Psykiatri. Øget, målrettet oplysning om psykisk sygdom og be-handlingsmuligheder for etniske minoritetsgrupper indgår ligeledes som enanbefaling i Sundhedsstyrelsens Nationale Strategi.Herudover sikrer Videnscenter for Transkulturel Psykiatri mulighed for rådgiv-ning mv. på området.Sundhedsstyrelsen har som led i specialeplanlægningen udarbejdet speciale-vejledning i psykiatri. I denne er som noget nyt fastsat en række specialisere-de funktioner, som skal sikre en mere specialiseret og dermed formentlig tidli-gere og mere effektiv indsats over for forskellige grupper af psykiatriske pati-enter. Denne specialisering må forventes også at komme de nævnte gruppertil gode.Sygehusindsatsen for traumatiserede flygtninge især vedr. PTSD og torturføl-ger er således fastsat som en regionsfunktion, som fremover forventes vareta-get dels af de særlige etablerede specialsygehuse og dels af særlige enhederetableret i offentligt sygehusregi. Disse behandlingstilbud foregår ambulant oguden anvendelse af tvang.Herudover har Sundhedsstyrelsen fastsat en særlig ny regionsfunktion”Transkulturelle psykiatriske patienter, herunder kompliceret psykiatrisk syg-dom hos etniske minoriteter,” der tager udgangspunkt i de specifikke fagligeudfordringer, der foreligger i relation til gruppen i overensstemmelse med”øvelse gør mester”- princippet. Endelig er der fastsat en særlig højtspecialise-ret funktion: ”Diagnostik og vurdering af særlig komplicerede transkulturellepsykiatriske patienter, herunder særligt kompliceret psykiatrisk sygdom hosetniske minoriteter.”
Med venlig hilsen
Bertel Haarder/ Susanne Beck Petersen