Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 15. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr.371 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).Spørgsmål nr. 371:’’Kan ministeren bekræfte, at Sikringen i Nykøbing Sjælland har indført tvangsslankekure, og hvad er ministerens holdning til det?”Svar:Jeg har til brug for min besvarelse af spørgsmålet bedt om bidrag fra Region Sjælland.Det fremgår af regionens bidrag, at der er indført begrænsninger på patienternes indtagaf nærings- og nydelsesmidler med højt fedt- og sukkerindhold. Begrænsningerne eriværksat med henblik på at mindske patienternes risiko for at udvikle metabolisk syn-drom, som bl.a. er kendetegnet ved fedme/overvægt, forhøjet blodtryk og kolesterolfor-styrrelse, som kan medføre alvorlige lidelser som diabetes og hjertekarsygdomme.Region Sjælland udtaler, at patienter på Sikringsafdelingen, Retspsykiatrisk afdeling iNykøbing Sjælland, på grund af deres svære sygdom ofte må opholde sig i afdelingen ilængere tid, ofte flere år. Dette stiller ikke kun særlige krav til en lang række forholdvedrørende behandling, pleje, aktivering m.v., men også til den kost, der tilbydes pati-enterne.Overalt i det danske sygehus- og sundhedsvæsen er der gennem de senere år blevet satstørre og større fokus på den mad, der serveres for patienterne. Baggrunden herfor erbl.a. en større erkendelse af og indsigt i sammenhængen mellem på den ene side opti-mal behandling og pleje, og på den anden side en hensigtsmæssig og tilpasset kost, ogfra sygehusenes side forsøger man derfor også at motivere og regulere patienterneskostindtagelse.For at leve op til disse målsætninger og for at yde den nødvendige omsorg, vil afde-lingsledelsen for Retspsykiatrisk afdeling sikre patienterne en sund og ernæringsrigtigkost, og man har derfor formuleret en politik for patienternes muligheder for at foretageindkøb ud over den mad, der tilbydes fra køkkenet.Med hensyn til den daglige patientkost fra køkkenet er Sikringsafdelingen tilsluttet det iRegion Sjælland etablerede ”Det Sunde Køkken”, som er en økologisk madordning,hvor der er taget hensyn til patienternes særlige behov.I det omfang der i den fastlagte kost ikke er tilstrækkeligt til, at den enkelte patient kanblive mæt, bestilles der ekstra mad ud over de fastlagte portioner, og udover de tre ho-vedmåltider bestilles der frugt og et sundt mellemmåltid.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 10. marts 2010Sags nr.: 1001287Sagsbeh.: SUMSMJ/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 191948
2
Det er i øvrigt regionens hensigt, at kostkonceptet for Sikringsafdelingens patienter skaludbygges, så det i højere grad giver muligheder for individuelle tilpasninger og juste-ringer, og dermed i højere grad tilpasses den enkelte patients behov.Ved højtider, fødselsdage og lignende bliver der købt ekstra ind, og patienterne kan selvvælge en fødselsdagsmiddag. Derudover kan patienterne én gang om ugen bestillegrillmad eller pizza, og om sommeren er der mulighed for at holde grillaften.Det fremgår af regionens bidrag til min besvarelse, at det er Sikringsafdelingens hold-ning, at patienterne herudover skal have mulighed for at bestille ekstra indkøb af madog kolonialvarer udefra. Patienterne kan således efter eget ønske hver uge indkøbe bl.a.10 liter light sodavand, 750 gram slik, kager, is, tørret frugt eller nødder, og derudoverfrisk frugt. Det har som et led i indsatsen for sundere og tilpassede kostvaner værethensigten, at patienternes forbrug af nærings- og nydelsesmidler med højt sukker- ogfedtindhold skulle svare til en gennemsnitsdanskers forbrug, uden at denne størrelse erentydig. Afdelingen har som følge heraf fundet det nødvendigt at foretage de nævntebegrænsninger i patienternes indkøb af nærings- og nydelsesmidler med højt fedt-og/eller sukkerindhold.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Sine Mutanu Jungersted