Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
811089_0001.png
811089_0002.png
811089_0003.png
FolketingetSundhedsudvalgetChristiansborg1218 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Civilkontoret2010-151-0360KRA40619
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 368 (Alm. del), som Folke-tingets Sundhedsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).
Lars Barfoed/Birgit Thostrup Christensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 368 fra Folketingets Sundhedsudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes oplyse hvor længe der må gå, før Justits-ministeriet træffer afgørelse i en sag, hvor der er anmodet omophævelse af et farlighedsdekret?”

Svar:

Reglerne om farlighedsdekreter findes i kapitel 11 i psykiatriloven, jf.lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november 2006 om anvendelse af tvangi psykiatrien.Efter psykiatrilovens § 41, stk. 1, kan en anbringelse på Sikringsafdelin-gen i medfør af et farlighedsdekret kun ophæves administrativt af ju-stitsministeren. Begæring om ophævelse kan fremsættes af overlægen påSikringsafdelingen, patienten selv eller patientens patientrådgiver ellerbistandsværge.Det fremgår af betænkning nr. 1068/1986 om tvang i psykiatrien, side275, som psykiatriloven i vidt omfang baserer sig på, at den administrati-ve procedure, der anvendes ved behandlingen af sager om farlighedsde-kreter, skal inddrage udtalelser fra henholdsvis en overlæge og Retslæge-rådet.Det er således fast praksis, at Justitsministeriet ved behandlingen af enanmodning om ophævelse af et farlighedsdekret, som ikke er fremsat afoverlægen på Sikringsafdelingen, indledningsvis indhenter oplysningertil brug for ministeriets sagsbehandling ved at forelægge anmodningenfor overlægen ved Sikringsafdelingen, som aktuelt vil have patienten un-der behandling. Justitsministeriet vil forinden indhente patientens sam-tykke til indhentelse af oplysninger om den pågældendes rent private for-hold, jf. forvaltningslovens § 29.Sikringsafdelingens udtalelse vil sædvanligvis være ministeriet i hænde iløbet af nogle uger, men konkrete omstændigheder i sagen kan bevirke,at der går længere tid. Justitsministeriet rykker dog for svar, hvis ikkeudtalelsen er modtaget efter 4-6 uger.Når Sikringsafdelingens udtalelse foreligger, vil Justitsministeriet snarestforelægge sagen for Retslægerådet samt – hvis det er relevant – for an-klagemyndigheden.2
Justitsministeriet vil forinden have indhentet patientens samtykke til vi-deregivelse af oplysninger om vedkommende, jf. forvaltningslovens §28.Det kan variere noget, hvor lang tid der går, før Justitsministeriet modta-ger Retslægerådets og anklagemyndighedens udtalelser. Justitsministerietvil dog almindeligvis rykke myndighederne, når der er forløbet 6 uger.Justitsministeriet vil herefter – typisk inden for få dage – træffe afgørelsei sagen. Justitsministeriet vil forinden have partshørt patienten og eventu-elt dennes patientrådgiver eller bistandsværge over de indhentede udta-lelser fra Sikringsafdelingen og Retslægerådet samt eventuelt anklage-myndigheden, jf. forvaltningslovens § 19.Selv om der således ikke i psykiatriloven er fastsat nogen frist for, hvorhurtigt en anmodning om ophævelse af et farlighedsdekret skal behand-les, er Justitsministeriet meget opmærksomt på at afgøre disse sager såhurtigt som muligt. Da der imidlertid skal indhentes oplysninger og udta-lelser fra andre myndigheder, ligesom den pågældende patient skal havelejlighed til at udtale sig til sagen, vil det sjældent være muligt at træffeafgørelse før 2-3 måneder efter, at anmodningen er fremsat.Derudover vil konkrete omstændigheder i en sag kunne medføre, at sags-behandlingstiden overstiger 3 måneder. Det vil eksempelvis være tilfæl-det, hvis patienten kun har opholdt sig kort tid på Sikringsafdelingen, oglægerne har behov for længere tid til at vurdere den pågældendes tilstand,hvis der er problemer med indhentelse af patientens samtykke til indhen-telse og videregivelse af oplysninger, jf. forvaltningslovens §§ 28 og 29,eller hvis Retslægerådet efter modtagelse af Sikringsafdelingens udtalel-se anmoder om supplerende oplysninger om patienten. Desuden fore-kommer det, at patientens bistandsværge eller patientrådgiver på grund afferie eller lignende anmoder om udsættelse af fristen for at afgive be-mærkninger til sagen.
3