Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
8. marts 2010Civilkontoret2010-151-0362AER40147
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 365 (Alm. del), som Folke-tingets Sundhedsudvalg har stillet til justitsministeren den 10. februar2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Marie Geisler Andersen(RV).
Lars Barfoed/Birgit Thostrup Christensen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 365 fra Folketingets Sundhedsudvalg (Alm. del):
”Hvad kan begrunde et farlighedsdekret?Svar:
Reglerne om farlighedsdekreter findes i kapitel 11 i psykiatriloven, jf.lovbekendtgørelse nr. 1111 af 1. november 2006 om anvendelse af tvangi psykiatrien.Efter lovens § 40 kan justitsministeren i ganske særlige tilfælde, hvormindre indgribende foranstaltninger ikke er tilstrækkelige, bestemme, aten person, der er sindssyg, og som vedvarende udsætter andres liv ellerlegeme for alvorlig og overhængende fare, skal anbringes i Sikringsafde-lingen under Psykiatrisk Center, Sygehus Vestsjælland.Det er således en grundlæggende betingelse for udstedelse af et farlig-hedsdekret, at den pågældende person er sindssyg. Udtrykket sindssyg-dom, som er synonymt med psykose, er en samlebetegnelse for en rækkeforskelligartede indgribende psykiske abnormtilstande. Som eksemplerpå sindssygdomme kan bl.a. nævnes skizofreni, maniodepressiv psykose,paranoide tilstande, reaktive psykoser og alderdomssløvsind. Der henvi-ses til Poul Dahl Jensen og Jørgen Paulsen, Tvang i psykiatrien, lov omfrihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien med kommentarer, 1. ud-gave, 1991, side 57.Det er efter bestemmelsen ikke tilstrækkeligt til udstedelse af et farlig-hedsdekret, at den pågældende person befinder sig i en tilstand, der gan-ske må sidestilles med sindssygdom, sådan som det eksempelvis er til-fældet ved tvangsindlæggelse eller tvangstilbageholdelse efter psykiatri-lovens § 5, stk. 1.Udstedelse af et farlighedsdekret forudsætter endvidere, at den pågæl-dende person vedvarende udsætter andres liv eller legeme for alvorlig ogoverhængende fare. Der er tale om et kvalificeret farlighedsbegreb, somikke omfatter selvmordsfare. Der skal således foreligge en vedvarendemere kvalificeret fare rettet mod andres liv og legeme. Det er endvidereen betingelse, at denne farlighed ikke kan imødegås eller afværges vedandre og mindre indgribende foranstaltninger end anbringelse i Sikrings-afdelingen.
2
Farlighedsdekret udstedes således navnlig i forhold til personer, som un-der ophold på psykiatrisk afdeling – det være sig i henhold til dom ellertvangsmæssig eller frivillig indlæggelse – har gjort sig skyldig i alvorligpersonfarlig kriminalitet eller forsøg herpå, eller som truer med at begåsådanne handlinger, hvorved der fremkaldes alvorlig og velbegrundetfrygt for andres liv eller velfærd.Det forekommer også – om end i sjældnere tilfælde – at et farlighedsde-kret udstedes i forhold til en person, der befinder sig i en af kriminalfor-sorgens institutioner.Til udstedelse af et farlighedsdekret knytter der sig en række retssikker-hedsgarantier for den, farlighedsdekretet angår, herunder obligatoriskdomstolsprøvelse af farlighedsdekretets lovlighed, jf. psykiatrilovens §40, stk. 2, og beskikkelse af en patientrådgiver, hvis ikke den pågældendeallerede har fået beskikket en bistandsværge efter straffelovens § 71, jf.psykiatrilovens § 40, stk. 4.For så vidt angår reglerne om beskikkelse af bistandsværge henvises tilmin samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 361.
3