Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
810466_0001.png
810466_0002.png
810466_0003.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 2. februar 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 333(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål nr. 333:’’Ministeren bedes redegøre for, hvorfor lægemidlet Zyprexa generelt fravælges somførstevalg til patienter med debuterende skizofreni i Region Hovedstaden, mens detindgår som førstevalg i landets andre regioner, og hvad der er forklaringen på denneforskel i den lægefaglige vurdering af lægemidlets anvendelighed og farlighed.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 9. marts 2010Sags nr.: 1000862Sagsbeh.: sjuc/nmoDok nr.: 191628
Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Region Hoved-staden. Region Hovedstaden oplyser følgende:”Den behandlingsalgoritme, som Region Hovedstadens Psykiatri anvender i behandlin-gen af patienter med debuterende psykoser, tager udgangspunkt i den nyeste evidens påområdet og styrker en rationel medicinanvendelse i forhold til effekt, bivirkninger ogpris. Som førstevalg iværksættes derfor behandling med antipsykotiske præparater, derhar den mest fordelagtige bivirkningsprofil i forhold til den ønskede effekt. Der vilvære en gruppe patienter, der ikke reagerer tilstrækkeligt på førstevalgspræparaterne, ogdisse patienter skiftes til et andenvalgspræparat.En del af de patienter, der i dag behandles i Region Hovedstadens Psykiatri har alleredetidligere været forsøgt behandlet med et førstevalgspræparat, dog med utilstrækkeligeffekt. Det betyder, at mange patienter sættes i behandling med et andenvalgspræparat,og det vil ofte være Zyprexa.Zyprexa er uden tvivl et af de mest effektive præparater på markedet og årsagen til, atdet i Region Hovedstadens Psykiatri er et andenvalgspræparat i behandlingen af debute-rende psykoser, er den udtalte risiko for stofskifte-mæssige bivirkninger, herundervægtøgning. Mange patienter i Psykiatrien er velbehandlede med Zyprexa, men bivirk-ningsrisikoen skal altid indgå i overvejelserne omkring præparatvalg. De metaboliskebivirkninger øger desuden risikoen for, at patienten udvikler alvorlige lidelser somblandt andet hjertekarsygdomme og type 2 diabetes, og ligeledes kan vægtøgningenvære så generende, at patienten afbryder behandlingen.Det skal understreges, at alle antipsykotika kan have bivirkninger, og at både effekt ogbivirkninger varierer patienter imellem. Præparatvalg vil derfor bero på en individuelvurdering af patienten, hvilket underbygges af den behandlingsalgoritme, der er vedta-get i Region Hovedstadens Psykiatri. ”
2
Jeg har endvidere indhentet en udtalelse fra Lægemiddelstyrelsen/Institut for RationelFarmakoterapi, der udarbejder Den Nationale Rekommandationsliste. Listen har tilformål at støtte lægers ordination i valget mellem tilgængelige lægemidler inden for enterapeutisk gruppe.Lægemiddelstyrelsen/Institut for Rationel Farmakoterapi oplyser følgende:”Følgende antipsykotika anbefales på Den Nationale Rekommandationsliste (handels-navn på ”brand leader” i parentes):Amisulprid (Solian)Aripiprazol (Abilify)Olanzapin (Zyprexa)Quetiapin (Seroquel)Risperidon (Risperdal)Ziprasidon (Zeldox)
Ovennævnte lægemidler er som udgangspunkt ligeværdige førstevalg til behandling afskizofreni og andre psykotiske lidelser ud fra en samlet vurdering af effekt og bivirk-ninger. Det betyder dog ikke, at lægemidlerne er ens. Der er forskelle i effekt og isærbivirkninger mellem de enkelte lægemidler.Olanzapin, amisulpirid og risperidon er generelt de lægemidler, hvor man ser den bed-ste effekt. I den kliniske hverdag er patienterne forskellige. Den specialistgruppe, somdeltog i udarbejdelsen af rekommandationerne, vurderede, at det endelige valg til denenkelte patient i højere grad bør afhænge af bivirkningsprofilen end af de mulige for-skelle i effekten.Olanzapin er et af de antipsykotika, som er forbundet med den største risiko for metabo-liske (stofskifterelaterede) bivirkninger. I de nationale rekommandationer for antipsyko-tika fremgår det, at ”vurderet ud fra bivirkninger kan det være hensigtsmæssigt at undgåolanzapin til patienter, der er i højrisiko for at udvikle metaboliske forstyrrel-ser, overvægt og andre kardiovaskulære risikofaktorer”.De enkelte regioner og lægemiddelkomiteer kan vælge et eller flere af de anbefaledelægemidler som førstevalg. Der er, som det fremgår, både argumenter for og imod atanvende olanzapin som førstevalg. ”Jeg henholder mig til udtalelserne fra Region Hovedstaden og Lægemiddelstyrel-sen/Institut for Rationel Farmakoterapi.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss
3