Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 25. januar 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 305(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 305:’’Vil ministeren oplyse, hvilke negative konsekvenser etableringen af Rådet for Anven-delse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) kan have for danske patienter i behandling forf.eks. leddegigt, sclerose og cancer?”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 2. marts 2010Sags nr.: 1000660Sagsbeh.: sjuc/nmoDok nr.: 185615
Svar:Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Danske Regio-ner. Danske Regioner oplyser følgende:”Det kan indledningsvist oplyses, at regeringen og Danske Regioner med økonomiafta-len for 2010 var enige om, at regionerne skal forstærke arbejdet med at skabe konsensusog forpligtigende rammer på klinisk niveau for anvendelse af sygehusmedicin, så medi-cinanvendelsen på tværs af regioner i højere grad ensrettes. Der var desuden enighedom, at der skal etableres det nødvendige grundlag for at tilvejebringe national konsen-sus om rekommandationslister og behandlingsvejledninger, som kan lægges til grundfor regionernes fælles indkøb af sygehusmedicin.Som opfølgning på økonomiaftalen har Danske Regioners bestyrelse i oktober 2009vedtaget en ny rådgivningsstruktur på sygehusmedicinområdet.Rådgivningsstrukturen skal sikre, at patienter tilbydes lige adgang til behandling meddyr sygehusmedicin under hensyntagen til rationel farmakoterapi, samt at der skabes etfælles fagligt nationalt grundlag for anvendelse af dyr sygehusmedicin. Med det fællesbeslutningsgrundlag skabes der samtidig potentiale for at opnå bedre indkøbsprisergennem udbud af lægemidlerne gennem Amgros.Den nye rådgivningsstruktur omfatter:lægemiddelgrupper, som udgør en væsentlig udgiftspost for sygehusenelægemiddelgrupper, som er kendetegnet ved en stærk udgiftsvækstnye lægemidler med stort udgiftspotentialeTil at varetage opgaven er Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) ble-vet nedsat under Danske Regioner. Følgende er repræsenteret i RADS: Regionerne,Sundhedsstyrelsen, Institut for Rationel Farmakoterapi, Dansk Selskab for Klinisk Far-makologi, Amgros og Danske Regioner.
2
RADS beslutter konkret indenfor hvilke indsatsområder, der skal udarbejdes fællesbehandlingsvejledninger og rekommandationslister. RADS nedsætter og sammensætteri den forbindelse fagudvalg, som bl.a. består af relevante fagpersoner udpeget af regio-nerne og repræsentanter for de videnskabelige medicinske selskaber. Formanden forfagudvalget vil komme fra et relevant videnskabeligt selskab, som udpeges efter indstil-ling fra Dansk Medicinsk Selskab. Herudover vil fagudvalget sammen med Amgrostilrettelægge udbud, indhold og evaluere de indkomne tilbud på afholdte udbud inden-for den pågældende lægemiddelgruppe med henblik på at sikre de bedst mulige læge-midler under hensyn til prisen til sygehusene. De pågældende lægemiddelgrupper gen-nemgås løbende og vil blive gennemgået på ny, såfremt der forekommer ny erfaring ogevidens på området.På første møde i RADS den 11. januar 2010 blev det besluttet at nedsætte fagudvalg påfølgende fagområder: Hiv/aids, sklerose og hepatitis. Arbejdet i fagudvalget forventesafsluttet ca. 6 – 8 måneder efter, at fagudvalgets medlemmer er udpeget.Det er RADS, som beslutter de endelige behandlingsvejledninger og rekommandations-lister for de omhandlede lægemiddelgrupper.Danske Regioner forventer, at de fælles rekommandationer og behandlingsvejledningeri forbindelse med udbud vil kunne resultere i bedre rabatter og dermed priser på læge-midler. Herved opnås en besparelse for de omhandlede lægemidler. Den forventedebesparelse skal altså hjemtages i form af bedre rabatter fra lægemiddelvirksomhedernepå lægemidler og ikke ved dårligere behandling af patienterne, som det antydes ispørgsmålet.Danske Regioner forventer således ikke, at nedsættelsen af RADS vil få negative kon-sekvenser for patienterne, herunder for de i spørgsmålet omtalte leddegigt, sklerose ogcancerpatienter. Tværtimod forventes det, at de fælles rekommandationslister og be-handlingsvejledninger – som vil blive udarbejdet af nogle af landets førende fagligeeksperter på området – vil resultere i et kvalitetsløft i form af bedre lægemiddelbehand-ling.Det skal endeligt bemærkes, at det altid vil være op til den ordinerende læge at vurdere,hvilken medicin der er bedst til den enkelte patient. Det er dog klart, at lægen skal haveen faglig begrundelse for at vælge et andet lægemiddel end det rekommanderede. Dan-ske Regioner har i den forbindelse noteret sig, at Lægeforeningen har udtalt sig positivtom den nye rådgivningsstruktur i pressen, og ser tiltaget som en god måde at skabemere konsensus om valg at sygehusmedicin. ”Jeg henholder mig til udtalelsen fra Danske Regioner.
Med venlig hilsen
Bertel Haarder / Nina Moss