Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Indenrigs- og Sundhedsministeret
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 22. januar 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 330(Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares. Spørgs-målet er stillet efter ønske fra Sophie Hæstorp Andersen (S).
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Spørgsmål nr. 300:’’Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der har været om at udarbejde ennordisk influenzavaccineproduktion.”
Dato: 2.marts 2010Sags nr.: 1000731Sagsbeh.: sjuc/nmoDok nr.: 186714
Svar:Nordisk ministerråd besluttede i juni 2005 at nedsætte en arbejdsgruppe, der fik til op-gave at afdække mulighederne for at etablere en fælles nordisk produktion af influenza-vaccine. Baggrunden for udredningsarbejdet var, at der i tilfælde af en influenzapande-mi ikke var tilstrækkelig produktionskapacitet i verden til at dække behovet for vaccine.Arbejdet blev organiseret i en styregruppe bestående af repræsentanter fra alle de nordi-ske lande. Det daværende Indenrigs- og Sundhedsministeriet varetog formandskabet.Endvidere blev der nedsat et sekretariat, der koordinerede udredningsarbejdet. Sekreta-riatet var placeret på Statens Serum Institut i Danmark.Udredningen analyserede to modeller for samarbejdet om en vaccineproduktion – delsen ren offentlig model, hvor staterne kontrollerer produktionen og dels en model, hvorvaccinen leveres af private producenter. Udredningsarbejdet klarlagde de faglige, tekni-ske, økonomiske, tidsmæssige og retlige spørgsmål en fælles vaccineproduktion rejser.Sekretariatet fremlagde for styregruppen et forslag til en offentlig model for samarbej-det, som efterfølgende blev forelagt de nordiske sundhedsministre.På et møde mellem de nordiske sundhedsministre i januar 2008 støttede Finland, Islandog Norge det danske forslag om en offentlig model. Sverige tilkendegav, at der eftersvensk opfattelse ikke var forudsætninger for at gå videre med et fælles, nordisk initia-tiv, da de tekniske forudsætninger efter svensk vurdering var for usikre. Svenskernehavde på daværende tidspunkt overvejelser om at etablere en privat model i svensk regi.Konklusionen blev, at den danske indenrigs- og sundhedsminister på mødet i januar2008 konstaterede, at der ikke var opbakning fra samtlige nordiske lande til den offent-ligt kontrollerede model, og at der således ikke var grundlag for at arbejde videre.
2
Hvis spørgsmålet om en fælles nordisk produktion af influenzavaccine skulle tages optil genovervejelse, må en række forhold forudgående afklares - herunder rentabilitetenaf projektet, de tekniske muligheder og interessen fra landene omkring os.
Med venlig hilsen
Bertel Haareder / Nina Moss