Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 14. december 2009 stillet følgende spørgsmål nr.230 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karen J. Klint.Spørgsmål nr. 230:’’Ministeren bedes med baggrund i mediernes omtale af psykisk syges stofmisbrugoplyse, hvordan han vil sikre en bedre koordinering af et helhedsorienteret behandlings-tilbud til psykisk syge borgere, der også har et stofmisbrug, så disse sårbare personerikke længere skal være kastebold mellem regioner og kommuner.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 21. december 2009Sags nr.: 0909527Sagsbeh.: SUMSMJ/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 154596
Svar:Jeg skal indledningsvist understrege, at regeringen har som mål at sikre en koordineretog sammenhængende indsats overfor bl.a. psykisk syge borgere, der også har et mis-brug. Regeringen udgav i 2002 en rapport om indsatsen for de hårdest belastede stof-misbrugere. Indsatsen overfor psykisk syge med misbrug var et særligt prioriteret om-råde med psykiatriaftalen for 2003-2006, hvor der blev afsat midler til udbygning afbehandlingstilbuddene til misbrugere med sindslidelser.Det er vigtigt, at psykisk syge og deres pårørende oplever en effektiv, sammenhængen-de behandlingsindsats uden afbrydelse, uanset om den sker i forskellige sektorer, her-under distriktspsykiatrien, praksissektoren eller kommunalt regi mv., når der er behovfor et psykiatrisk behandlingstilbud kombineret med socialpsykiatriske tilbud.Regeringen har, for at understøtte en sammenhængende og koordineret indsats på tværsaf sektorer, forpligtet regioner og kommuner til at indgå sundhedsaftaler om varetagel-sen af de regionale og kommunale opgaver på sundhedsområdet, herunder om indsatsenfor sammenhæng mellem sundhedssektoren og de tilgrænsende sektorer. I forbindelsemed forårets økonomiforhandlinger vil regeringen sammen med Danske Regioner ogKL drøfte en skærpet brug af sundhedsaftaler med henblik på at understøtte kommunersog regioners samarbejde omkring indsatsen for bl.a. sindslidende.I Frederiksberg Kommune har der gennem en årrække været tradition for et tæt samar-bejde mellem politi, socialforvaltningen og det psykiatriske behandlingssystem – detsåkaldte PSP-samarbejde. Samarbejdet er etableret for at forebygge, at borgere medforskellige og komplekse problemstillinger f.eks. dobbeltdiagnosepatienter, kommer ien situation, hvor de ikke får den støtte, de har behov for, fordi de ikke entydigt hører tilet af de nævnte myndighedsområder.Regeringen har, for at understøtte udbredelsen PSP-samarbejdet, taget initiativ til enændring af retsplejeloven med virkning fra 1. april 2009, der giver hjemmel til udveks-
2
ling af oplysninger som led i politiets samarbejde med de sociale myndigheder og psy-kiatrien.Det er min forventning, at indsatsen overfor psykisk syge med et stofmisbrug vil blivemere koordineret og sammenhængende i takt med at PSP-samarbejdet bliver foldet ud ihele landet.Afslutningsvist vil jeg minde om, at Sundhedsstyrelsen i begyndelsen af 2010 kommermed deres specialeudmeldinger, som skal sikre, at behandlingen af komplicerede ogsværere psykiske lidelser fremadrettet varetages af færre enheder med høj faglig eksper-tise. Det vil bl.a. betyde, at der kan etableres specialfunktioner vedrørende sværere til-fælde af dobbeltdiagnoser.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sine Mutanu Jungersted