Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
801724_0001.png
801724_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 3. december 2009 stillet følgende spørgsmål nr.212 (alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 212:’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. oktober 2009 fra GARD komitev/Ronald Dahl, jf. SUU alm. del - bilag 58.’Svar:Jeg har indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen, som anfører følgende:”Professor dr. med. Ronald Dahl, Århus Sygehus, inviterer på vegne af tre danske pati-entforeninger og otte sundhedsfaglige selskaber i Danmark ministeren for sundhed ogforebyggelse til at danne en dansk komite for et samarbejde om bekæmpelse af kroniskelungesygdomme indenfor WHO’s

Global Alliance

Against Chronic

Respiratory Disea-

ses. Formålet er at styrke den forebyggende indsats for mennesker med kronisk lunge-sygdom herunder Kronisk Obstruktiv Lungesygdom (KOL) og astma og allergi – natio-nalt og internationalt. Bl.a. kan en øget opmærksomhed på sygdommene styrke dentidlige opsporing og dermed medvirke til en tidligere forebyggende indsats. I henven-delsen begrundes behovet ud fra sygdomsbyrden, de medicinske udfordringer, de direk-te og indirekte sundhedsøkonomiske udgifter og den betydning disse sygdomme har forpatienternes livskvalitet mv.

Om GARD

GARD arbejder i den forbindelse sammen med andre WHO-initiativer og -samarbejder,herunder WHO’s øvrige indsatser i relation til kronisk sygdom. GARD giver mulighedfor netværkssamarbejde og for koordination af programmer og andre former for indsat-ser, så parterne kan udnytte hinandens styrker og viden på områderne – også i stat-region-kommune sammenhænge (cen-lok samarbejder) – og på den måde sikre optimaludnyttelse af ressourcer. GARD samarbejdet giver også mulighed for, at de mere vel-stående lande støtter op om indsatsen i de fattigere lande. Initiativet er nærmere beskre-vet på WHO’s hjemmeside på adressenhttp://www.who.int/gard/en/index.html

Nationalt

I Danmark har der de seneste 10-15 år været fokus på kroniske sygdomme herunderogså kroniske lungesygdomme. Dette bl.a. gennem Regeringens handlingsplan for enforstærket forebyggelse af astma-allergi (1993) og afledte initiativer heraf. Endvideregennem ”Sund hele livet – regeringens sundhedsprogram 2002-2010”, der i forbindelsemed Sundhedsstyrelsens folkesygdomsprojekt i 2006 bl.a. udmøntede sig i Sundheds-styrelsens ”Anbefalinger for tidlig opsporing, opfølgning, behandling og rehabiliteringaf KOL”, samt i forskellige initiativer på området astma og allergiske sygdomme (over-følsomhedssygdomme). Derudover også i hele indsatsen omkring tobaksforebyggelsen.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 17. februar 2010Sags nr.: 1000052Sagsbeh.: SUMSEB/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 180107
2
Gennem ministeriets pulje for en forstærket indsats for kronisk sygdom er der afsat 590mio. kr. til regioner, kommuner og stat til projekter, der omhandler udvikling og gen-nemførelse af forløbsprogrammer, patientuddannelse og programmer for egenbehand-ling i årene 2010-2012. Mange af disse projekter omhandler på forskellig vis KOL.Enkelte projekter omhandler også overfølsomhedssygdomme.Danmark er medlem af WHO og indgår i den forbindelse via Sundhedsstyrelsen både idet globale og det europæiske WHO-samarbejde. Derudover deltager Danmark med enrække nationale sundhedsfaglige eksperter i arbejdsgrupper til udvikling af forskelligeglobale programmer og strategier indenfor fx tobak, alkohol og fysisk aktivitet samt ihandlingsplanen for implementering af strategi vedrørende kroniske sygdomme.

Konklusion

Et internationalt samarbejde specielt på området kroniske lungesygdomme forekommerud fra et sundhedsfagligt perspektiv relevant, men det er ikke muligt ud fra henvendel-sen at se implikationer, den nærmere rollefordeling og hvilke - også økonomiske for-pligtelser, der vil være i forbindelse med etablering af en dansk GARD komite. Sund-hedsstyrelsen deltager derfor gerne sammen med ministeriet i et uformelt møde medinitiativtagerne for nærmere at afklare dette.”Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens udtalelse, og oplyse, at jeg har anmodetstyrelsen om at indkalde initiativtagerne til dannelsen af en GARD komite til et mødemed styrelsen og embedsmænd fra mit ministerium. Jeg har ved brev af dags dato ori-enteret professor Ronald Dahl om dette, og samtidig fremsendt en kopi af denne besva-relse.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sven Erik Bukholt