Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 16. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.149 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jonas Dahl (SF).Spørgsmål nr. 149:”Ministeren bedes oplyse hvornår de lægefaglige specialer skal revurderes næste gangog om han i forbindelse hermed vil undersøge mulighederne for at der oprettes en nyspeciallægeuddannelse i akutmedicin.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 18.december 2009Sags nr.: 0908983Sagsbeh.: SU-MENR/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 140946
Svar:Til brug for besvarelsen har jeg indhentet oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, som oply-ser følgende:”Den nuværende speciallægeuddannelse blev implementeret i 2003-2004. Da gennem-førelsen af en speciallægeuddannelse tager fem til seks år, er de første speciallægerefter den nye ordning ved at være færdiguddannede.Med henblik på at sikre at speciallægeuddannelsen matcher befolkningens behov ogsundhedsvæsenets struktur, er Sundhedsstyrelsen med afsæt i Det Nationale Råd forLægers Videreuddannelse gået i gang med at planlægge en evaluering og justering afuddannelsen. I den sammenhæng vil det også blive vurderet, om der er de specialer, derer brug for, og om de kommende speciallæger opnår de relevante kompetencer i uddan-nelsesforløbet.Spørgsmålet om oprettelse af et nyt speciale i akutmedicin vil således blive drøftet iforbindelse med den kommende evaluering. Evalueringen vil blive påbegyndt når dennye specialeplanlægning er endelig udmeldt i begyndelsen af 2010.Det er fortsat Sundhedsstyrelsens opfattelse, at en struktur med relativt få, brede specia-ler samt mulighed for at uddanne sig yderligere ind for velbeskrevne fagområder, hvor-til der er adgang fra flere specialer, på nuværende tidspunkt bedst tilgodeser den sund-hedsfaglige udvikling og sundhedsvæsenets løbende strukturændringer.Sundhedsstyrelsen mener samtidig, at det er vigtigt at undgå fragmenterede patientfor-løb, hvorfor speciallægeuddannelsen skal understøtte sammenhængende patientforløb.Det sikres bl.a. ved, at der uddannes speciallæger, som fagligt og kompetencemæssigtspænder så bredt, at de kan følge patienten gennem hele forløbet.
2
Det er derfor Sundhedsstyrelsens vurdering, at der ikke umiddelbart er behov for atoprette et særskilt speciale på området. Som systemet er bygget op i dag, er akutmedi-cin et fagområde med tilgang fra flere forskellige specialer. Denne fremgangsmåde gørsystemet mere fleksibelt, og der sikres en bred rekrutteringsbaggrund til de stadigt stør-re akutafdelinger.I juni 2008 udgav Dansk Medicinsk Selskab rapporten ”Akutmedicin et nyt fagområ-de”. Rapporten fastslår, at akutmedicin opfylder de kriterier, som Speciallægekommis-sionen opstillede som karakteristika for et fagområde, især muligheden for, som speci-allæge i et relevant speciale, at uddanne sig yderligere i akutmedicin. Fagområdetakutmedicin er en 2-årig uddannelse, der er etableret som en overbygning på relevantespeciallægeuddannelser, f.eks. de intern medicinske specialer, ortopædkirurgi, kirurgi,anæstesiologi og almen medicin. Til sammenligning skal nævnes, at en egentlig special-lægeuddannelse tager fem til seks år, heraf et års introduktion til specialet.Uddannelsen inden for ethvert fagområde forankret i de videnskabelige selskaber ogbaseret på selskabet og DMS’ fagområdebeskrivelse. Godkendelse af gennemført fag-områdeuddannelse meddeles af de videnskabelige selskaber via DMS og ikke af decentrale sundhedsmyndigheder.Det skal nævnes, at der allerede er igangsat uddannelsesforløb flere steder i landet in-den for fagområdet akutmedicin.Der skal gøres opmærksom på, at det uanset den forestående evaluering er Det Nationa-le Råd for Lægers Videreuddannelse, der gennem Sundhedsstyrelsen afgiver indstillingtil ministeren for sundhed og forebyggelse om oprettelse og nedlæggelse af specialer,og dermed også om, inden for hvilke grene af lægevidenskaben, der kan opnås tilladelsetil at betegne sig som speciallæge.”Jeg kan henholde mig til oplysningerne fra Sundhedsstyrelsen.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Emil Niragira Rasmussen