Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 13. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.142 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 142:’Ministeren bedes oplyse, hvilke retningslinjer der er for de lægestuderende forsåvel transport og for alene vagter’.Svar:Overordnet gælder lov om autorisation af sundhedspersoner, herunder reglerne for brugaf medhjælp. Derudover kan den enkelte region udarbejde retningslinjer, evt. specifiktvedr. studerende. I den forbindelse har Sundhedsstyrelsen i en vejledning af 20. maj2005 indskærpet, at instrukserne til de lægestuderende skal have et sådant omfang ogindhold, at den lægestuderende ikke på noget tidspunkt kan være i tvivl om bemyndi-gelsens omfang.Jeg har til besvarelsen er der indhentet bidrag fra regionerne.Region Hovedstaden skriver: ”Regionen har ingen tværgående vejledninger om brug afyngre læger/medicinstuderende ved patienttransporter. Planlægning og udførelse afinterhospitale transporter er forankret decentralt. Den afsendende afdeling står for vur-dering og eventuel ledsagelse. I de fleste tilfælde er det anæstesiafdelingerne, som vare-tager vurderingen og sammen med stamafdelingen stiller personale til rådighed. I til-fælde af patienttransport søges primært akutlægebilen eller anæstesilæge til at løse den-ne opgave. Alternativt anvendes uddannet læge fra vagtholdet. Den afsendende afdelinghar det lægelige ansvar og skal herved sikre, at de nødvendige kompetencer ved patient-transport er til stede”.Region Sjælland oplyser, at vagten på de fleste afdelinger er struktureret således, ”at derbåde er for-, mellem- og bagvagt i tilstedeværelsesvagt”. Kun forvagten kan dækkes afen lægestuderende. Der vil være en tilstedeværelsesvagt i form af enten en mellemvagteller en bagvagt, såfremt der er lægestuderende i vagt. Mht. transporter anfører regio-nen, at der kun bliver brugt læger.Region Syddanmark oplyser: ”Der anvendes generelt ikke lægestuderende til patient-transporter”. Der anvendes på Haderslev Sygehus i begrænset omfang lægestuderendetil patienttransporter. Regionen tilføjer: ”De pågældende lægestuderende, der får denneopgave, er specielt udvalgt af medicinsk overlæge, og vurderet til at være på niveaumed en læge i klinisk basisuddannelse (KBU). På Sygehus Lillebælt anvendes der isjældne tilfælde lægestuderende til patienttransporter. Det er i alle tilfælde lægestude-rende, der har gennemgået kurser i ambulancetransport”.
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 15.december 2009Sags nr.: 0908837Sagsbeh.: SUM-JMY/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 151515
2
Region Midtjylland oplyser: ”Ingen steder deltager lægestuderende i patienttranspor-ter”. Desuden vil en lægestuderende i Region Midtjylland ikke være i alenevagt, menaltid med en superviserende læge i samtidig tilstedeværelsesvagt”.Region Nordjylland gør opmærksom på følgende vedr. patienttransport: ”I RegionNordjylland er ansvaret for transport af kritisk syge patienter henlagt til Sektor Anæste-si, der dækker hele regionen med transport af denne patientgruppe. Det betyder attransport disse patienter sker ved speciallæge i anæstesiologi”.
Hvad angår brug af retningslinjer for lægestuderende, oplyser Region Nordjyl-land: Der findes ”regionale retningslinier for de yngste lægers (læger i klinisk basis-uddannelse) vagt, det fremgår heraf at der skal være en anden læge i vagt med autorisa-tion som selvstændigt virke som læge. Disse regler finder også anvendelse hvis der erlægestuderende i vagt”.Jeg kan henholde mig til regionernes oplysninger og i øvrigt henvise til min besvarelseaf SUU 140 (alm. del).
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jesper Myrup