Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
775553_0001.png
775553_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 13. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.140 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 140:’Region Midt arrangerer kurser for yngre læger, før de kan køre med i transporter, dertransporterer meget syge patienter fra det ene hospital til det andet, vil ministeren oply-se, hvad man gør i de andre regioner og hvordan vi kan få implementeret den bedsteløsning?’Svar:Som led i Klinisk Basisuddannelse – og derfor gælder følgende for alle uddannelsesre-gioner – indgår et kursus i patienttransport. Kurset er obligatorisk for alle nyuddannedelæger, og det er de tre uddannelsesregioner (nord, syd og øst), der er ansvarlige for kur-set. Det er placeret inden for de første 2 måneder af lægens første ansættelse i sygehus-væsenet. Det mere specifikke indhold i kurset fremgår af Sundhedsstyrelsens vejledning”Vejledning om generelle kurser i den kliniske basisuddannelse” under afsnit 4 ”Gene-relt kursus i akut behandling og transport”.Ud over dette obligatoriske kursus oplyser Region Midtjylland, at det i regionen er be-sluttet, at ”transportkurset er åbent også for ”ældre” læger, der ikke tidligere har gen-nemgået transportkursus, og som ikke selv vurderer at være eller af afdelingsledelsenikke vurderes at være tilstrækkeligt erfarne til eller trygge ved selvstændigt at varetagepatienttransport. Dette regionale kursus supplerer træning og særlig instruktion givetgennem flere år på de enkelte hospitaler”.Region Hovedstaden oplyser, at de ikke har tværgående vejledninger om brug af yngrelæger/medicinstuderende ved patienttransporter. Regionen henviser til ovenfor anførtekursus i patienttransport i regi af Klinisk Basisuddannelse. Regionen har udarbejdetudkast til vejledning ”Ambulancetransport af patienter mellem hospitaler – herunderintensive patienter – med ledsagelse af sundhedspersonale”. Vejledningen er i høring,og den forventes at blive implementeret i 2010. Vejledningen er et bidrag til opfyldelseaf standard 2.18.1 i Den Danske Kvalitetsmodel vedr. patienttransport med sundheds-faglig ledsager. I det materiale anføres det bl.a.: ”Den læge (minimum bagvagt), somhar ansvar for patienten ordinerer ledsagelsesniveauet og monitoreringsniveauet. Led-sagende personale skal være i stand til at erkende og behandle eventuelle opståendekomplikationer til patientens tilstand i forbindelse med transporten”.Region Syddanmark oplyser: ”Der anvendes generelt ikke lægestuderende til patient-transporter”. Derudover anfører regionen, at den har kurser i ambulancetransport forsundhedsfagligt personale, der skal ledsage patienter, som ”læger/lægestuderende prin-
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 15. December 2009Sags nr.: 0908837Sagsbeh.: SUM-JMY/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 151406
2
cipielt gennemgår før de ledsager patienter i ambulance. Kurserne afvikles periodiskflere gange om året. Det kan forekomme at nogle læger/lægestuderende følger patien-terne i ambulance, før de har nået at komme på kursus”.Region Syddanmark har desuden udarbejdet et udkast til vejledning til standard 2.18.1 iDen Danske Kvalitetsmodel. I den vejledning anføres det, at den gælder ”alle patient-transporter mellem sygehuse, hvor der medfølger sundhedspersonale fra Region Syd-danmark”. Enhver vurdering mhp. overflytning skal foretages af ”den læge, der haransvar for patientens behandling”.I sit svar anfører Region Sjælland, at ”Regionen har fælles undervisning for læger iklinisk basisuddannelse, herunder i patienttransport”. Regionen tilføjer, at organiserin-gen af transporten indtil videre er forskellig på de forskellige sygehusadresser. Regio-nen forventer at have retningslinjer for standard 2.18.1 færdige januar 2010.
Region Nordjylland oplyser i sit bidrag: ”I Region Nordjylland er ansvaret fortransport af kritisk syge patienter henlagt til Sektor Anæstesi, der dækker hele regionenmed transport af denne patientgruppe. Det betyder at transport disse patienter sker vedspeciallæge i anæstesiologi. For små børn er der ydermere den ordning, at der er enspeciel børneambulance med en særlig stab af speciallæger i anæstesiologi til transportaf kritisk syge børn. Om nødvendigt kan disse suppleres med speciallæge i pædiatri.Alle læger nyuddannede læger (læger i klinisk basisuddannelse) modtager obligatoriskkursus i patienttransport”.På baggrund af regionernes oplysninger er det min opfattelse, at der er de nødvendigeredskaber til stede, herunder standarderne i Den Danske Kvalitetsmodel, til at sikre enbetryggende transport af patienter mellem hospitaler. Det er ifølge sundhedsloven regi-onerne, der er ansvarlige for behandlingen på landets sygehuse, og besvarelserne fraregionerne viser, at de lever op til dette ansvar.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Jesper Myrup