Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
758517_0001.png
758517_0002.png
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 6. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.113 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Folketingets Sundhedsudvalg.Spørgsmål nr. 113:’’Agter ministeren at få lavet en MTV af forslaget om "shared care" mellem almenpraksis og psykiatrien ved behandlingen af depression. Der henvises til SUU alm del-bilag 18.”
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 17. november 2009Sags nr.: 0908744Sagsbeh.: SUMSMJ/Center forsundhed og psykiatriDok nr.: 136235
Svar:Der henvises i spørgsmålet til bilag 18 om behandling af ikke-psykotiske lidelser. Detfremgår af bilaget, at 3 læger på baggrund af et litteraturstudie anbefaler, at der bl.a.etableres en undersøgelse af collaborative care ved depression og angst. Det foreslåsogså, at der etableres et systematisk samarbejde med de kommunale forvaltninger for atkoordinere behandling og støttetilbud til borgeren.Regeringen har en klar målsætning om, at samarbejde og sammenhæng mellem sund-hedsvæsenet og den kommunale sektor skal styrkes. Bl.a. derfor indførte regeringen iforbindelse med kommunalreformen en bestemmelse i sundhedsloven, som forpligterregioner og kommuner til at indgå sundhedsaftaler bl.a. om indsatsen for sindslidende.I regeringens kommende handlingsplan for psykiatri vil regeringen tage initiativ til enyderligere styrkelse af sammenhæng og samarbejde gennem de obligatoriske sundheds-aftaler. Regeringen vil drøfte en skærpet brug af sundhedsaftalerne med kommuner ogregioner i forbindelse med økonomiforhandlingerne i foråret 2010. Bl.a. vil forløbspro-grammer og shared care blive drøftet, som mulige redskaber til styrket samarbejde ogsammenhæng på tværs af sektorer med henblik på bedre kvalitet og bedre udnyttelse afde samlede ressourcer på området.Jeg har ved min besvarelse af spørgsmål 520 (alm. del) oplyst, at begrebet shared care iDanmark har været diskuteret i mere end 10 år. Sundhedsstyrelsen har i 2006 udarbej-det en grundig og omfattende MTV-analyse om tværsektorielt samarbejde mellem al-men praksis og hospital.Sundhedsstyrelsens referenceprogrammer fra 2007, ”Referenceprogram for unipolardepression hos voksne” og ”Referenceprogram for angstlidelser hos voksne” fremhæverpositive og overbevisende shared care-erfaringer på disse psykiatriske områder.Af referenceprogrammerne fremgår det bl.a., at man, for at udvikle samarbejdsmodellerfor behandling af patienter med psykiske lidelser af ikke-psykotisk karakter, vil kunnedanne lokale, tværfaglige koordinationsudvalg med deltagelse af praktiserende læger,
2
praktiserende psykiatere, psykologer, andre relevante faggrupper og de psykiatriskeafdelinger. Konkret kunne de nye samarbejdsformer mellem speciallæger i almen medi-cin og speciallæger i psykiatri dreje sig om:Telefonrådgivning,Udbygning af praksiskonsulentordningenAkutte og subakutte vurderinger hos speciallæger i psykiatri,Konsultationer i almen praksis med speciallæger i psykiatri,Fælles patientforløb,Specialiserende samarbejdsmodeller,Behandlende hjælpepersonale i psykiatrisk speciallægepraksisMobilteam.Vi har således allerede viden og erfaringer med shared care fra én MTV rapport ogSundhedsstyrelsens faglige anbefalinger til behandling af personer med ikke-psykotiskelidelser ved hjælp af shared care-samarbejdsformer mellem almen praksis og psykiatri-en. Jeg har derfor ingen aktuelle planer om at iværksættel en MTV af forslaget om”shared care” mellem almen praksis og psykiatrien ved behandling af depression.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Sine Mutanu Jungersted