Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
766237_0001.png
766237_0002.png
766237_0003.png
766237_0004.png
766237_0005.png
766237_0006.png
TALEPAPIRDet talte ord gælder

Tilhørerkreds:

Anledning:

Taletid:

Tid og sted:

Dok nr.:

Sundhedsudvalget

Samrådspørgsmål D vedr. abortstøttesamtaler

5 min.

Folketinget

113373

Samrådsspørgsmål D:

Hvorledes vil ministeren sikre, at sundhedslovensbestemmelse om, at kvinder har ret til en samtale forud for og efter en abort
2
overholdes, når Sundhedsstyrelsen øjensynlig ikke længere bevilger midler tilabortstøttesamtaler i privat/frivilligt regi?

Svar:

Det er meget alvorligt, når en kvinde står i en situation, hvor abortovervejes. Og jeg er derfor glad for, at en kvinde, som har anmodet om en abort,harkravpå at blive vejledt, både inden og efter. Dét er regionerne nemligforpligtet til i medfør af sundhedsloven.Formålet med samtalerneførindgrebet er at give kvinden den nødvendige støttetil selv at træffe sin beslutning, om hun ønsker abort eller at gennemføresvangerskabet. Støttesamtalen må hverken presse kvinden i retning af atgennemføre eller afbryde svangerskabet. Støttesamtalenefteret indgreb har til
3
formål at give kvinden støtte til at komme igennem eventuelle psykiske genersom følge af aborten.
Det er således som udgangspunkt regionernes forpligtelse at sikre, atabortsøgende kvinder modtager den rette hjælp og vejledning både inden ogefter en eventuel abort.
Sundhedsstyrelsen har oplyst, at langt de fleste kvinder, som modtager enstøttesamtale, modtager dennehos deres læge,og at kvinderne, som har
4
kendskab til abortstøttesamtalerne, foretrækker, at samtalen foregår i almenpraksis.
I perioden 1999-2008 er der givet økonomisk støtte til, atMødrehjælpenkunneinformere praktiserende læger om støttesamtaler, ligesom der er givetøkonomisk støtte til, at Mødrehjælpen selv kunne tilbyde støttesamtaler tilabortsøgende kvinder.I forbindelse med satspuljeaftalen for 2008-2011 er der derimod afsat en puljepå i alt 15,1 mio. kr. til ensamletindsats for seksuel sundhed med et brederesigte end uønsket graviditet. Fx støttes Sexlinien, som drives af Sex & Samfund,hvor der er bl.a. er anonym rådgivning om abort. Herudover er regeringen og
5
satspuljepartierne jo lige blevet enig om at forøge puljen om fremme af seksuelsundhed med i alt 20 mio. kr. for 2010 til 1013. Puljen kan bl.a. også anvendestil forebyggelse af uønsket graviditet.
Sundhedsstyrelsen har desuden i samarbejde med Lægeforeningen gennemførten række kurser for praksispersonalet med fokus på støttesamtaler.
Så mit svar på, hvordan jeg vil sikre kvindernes ret til en samtale, er altså, at denretersikret. Det er en pligt, der påhviler regionerne efter loven.
6
Andre initiativer og indsatser vedr. støttesamtaler er naturligvis megetvelkomne, men jeg mener, at det er vigtigt at holde fast i udgangspunktet –nemlig at det er lægerne, som skal give tilbuddet om støttesamtaler, og at det erregionerne, der skal sikre det.