Sundhedsudvalget 2009-10
SUU Alm.del
Offentligt
Folketingets Sundhedsudvalg
Folketingets Sundhedsudvalg har den 6. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr.108 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggelse, som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Liselott Blixt (DF).Spørgsmål nr. 108:’Kan ministeren oplyse, hvilke diagnoser de patienter, som Second Opinion panelethenviser, har, og til hvilke hospitaler disse patienter henvises?’Svar:Sundhedsstyrelsens rådgivende panel vedrørende eksperimentel behandling rådgiverom behandling af patienter, der har en livstruende kræftsygdom eller anden lignendelivstruende sygdom, som der ikke umiddelbart som standard kan tilbydes behandlingfor på offentlige sygehuse her i landet - evt. i form af henvisning til udlandet - eller ihenhold til reglerne om højtspecialiseret og forskningsmæssig behandling i udlandet.Panelet rådgiver således også om behandling af andre sygdomme end kræft. Til vurde-ring af de - få - sager vedrørende andre sygdomme end kræft, nedsætter Sundhedssty-relsen et ad hoc panel bestående af relevante eksperter.Panelet har i 2008 behandlet patientsager med stort set alle kræftformer. Nogle kræft-former er hyppigere repræsenteret end andre. Det kan skyldes, at kræftformen er hyp-pigt forekommende, men det kan også skyldes, at der har været gode erfaringer medeksperimentel behandling af visse kræftformer, eller at der for visse kræftformer kun erfå etablerede behandlingsmuligheder. I alt har 1168 nye patienter i 2008 fået deres sagvurderet af panelet. Sundhedsstyrelsen oplyser, at patienterne har haft følgende diagno-ser:314 patienter med tyk- og endetarmskræft167 patienter med urologiske kræftsygdomme (kræft i urinveje inkl. prostata), heraf143 patienter med nyrekræft234 patienter med kræftsygdomme i øvre mavetarmkanal inkl. bugspytkirtel, leverog galdeveje97 patienter med lunge- og lungehindekræft101 patienter med gynækologiske kræftsygdomme54 patienter med brystkræft25 patienter med kræft i hjernen17 patienter med hoved-/halskræft158 patienter med en anden kræftform1 patient med en neurologisk lidelsePanelet yder rådgivning fra læge til læge. Det er imidlertid ikke panelet, men den be-handlende læge, der ud fra en samlet lægelig vurdering træffer beslutning om, hvilkenbehandling en patient konkret skal tilbydes. I vurderingen indgår panelets rådgivning,
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KTlf. +45 7226 9000Fax. +45 7226 9001E-mail[email protected]Hjemmesidewww.sum.dk
Dato: 24. november 2009Sags nr.: 0908681Sagsbeh.: SUMI-HO/Sygehuspolitisk centerDok nr.: 139142
2
men også andre sundhedsfagligt relevante forhold som f.eks. patientens aktuelle hel-bredsstilstand.En evt. henvisning til eksperimentel behandling i Danmark eller udlandet er såledesikke registreret i panelets sager, men vil i stedet fremgå af den enkelte patients journalpå det pågældende sygehus. På den baggrund har jeg ikke mulighed for at oplyse, hvor-vidt en anbefaling af yderligere behandlingsmuligheder resulterer i en henvisning ellerfor den sags skyld hvortil.For så vidt angår udfaldet af de 1167 sager om kræftpatienter, som panelet behandlede i2008, kan jeg imidlertid oplyse, at panelet i 88 pct. af sagerne afgav et konkret råd omeksperimentel, forskningsmæssig behandling, fortsættelse af aktuelle behandling elleryderligere udredning. Heraf vurderede panelet, at 693 kræftpatienter kunne have gavnaf eksperimentel behandling eller forskningsmæssig behandling på enhederne for eks-perimentel kræftbehandling i Danmark. Herudover anbefalede panelet 48 kræftpatientereksperimentel behandling i udlandet, ligesom 2 kræftpatienter blev anbefalet forsk-ningsmæssig behandling i udlandet og én kræftpatient blev anbefalet højt specialiseretbehandling i udlandet../.
Yderligere oplysninger om ordningen og panelets rådgivning findes i panelets årsrap-port for 2008, som jeg har vedlagt til udvalgets orientering.
Med venlig hilsen
Jakob Axel Nielsen / Irene Holm