Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. november 2009
MMA/ J.nr. 2009-8365
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 87 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 87:”Ministeren bedes kommentere ekspertudsagn om, at det ikke er muligt atadskille § 50 undersøgelsen fra myndighedsafgørelsen, herunder lektor påVidenscenter for Socialt Arbejde på Socialrådgiveruddannelserne, Metropol,Ida Marie Leth Svendsens udtalelse om, at »Undersøgelsen skal slutte med,at der tages stilling til, om familien eller barnet skal have tilbud om støtte og igivet fald hvilken støtte. Hvis den private sagsbehandler i øvrigt foretagerlovlige og gode undersøgelser, vil kommunen sjældent vælge en andenløsning end undersøgelsens forslag. Gør kommunen det uden at have laveten ny undersøgelse vil den få et forklaringsproblem og dermed stå svagt i enklagesag. Så juridisk er kommunerne reelt bundet af undersøgelsen«,jf. Ugebrevet A4 den 2. november 2009.”
Svar:En § 50-undersøgelsen vil ofte bestå i af en række forskelligartede opgaver.Indledningsvist skal det vurderes, hvorvidt barnet eller den unge kan havebehov for særlig støtte. I bekræftende fald besluttes, at der skal iværksættesen undersøgelse af barnets eller den unges forhold efter servicelovens § 50,samt hvordan undersøgelsen skal foretages.Efterfølgende består en del af opgaverne i forbindelse med § 50-undersøgelsen ofte i at indhente oplysninger om barnets eller den ungesforhold, jf. servicelovens § 50, stk. 2, samt at strukturere disse oplysninger.Der kan eksempelvis være behov for at lade en privatpraktiserende psykologtale med barnet, foretage forældreevneundersøgelse mv.
2
Sådanne opgaver kan i visse sager have karakter af sagsforberedende virk-somhed, hvorfor det kan være muligt at overlade disse opgaver til private.På baggrund af indholdet i de indsamlede oplysninger skal der foretages enbegrundet stillingtagen til, om der er grundlag for at iværksætte foranstalt-ninger, og i bekræftende fald af hvilken art disse bør være.Denne del af § 50-undersøgelsen vil ofte have karakter af myndighedsud-øvelse og kan, hvor dette er tilfældet, ikke udliciteres.Det beror på de konkrete omstændigheder i den enkelte sag, hvilke opgaveri forbindelse med § 50-undersøgelsen, som vil kunne overlades til private.
Karen Ellemann/ Anders Lynge Madsen