Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
762861_0001.png
762861_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MMA/ J.nr. 2009-8365
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 86 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 86:”Ministeren bedes kommentere jurist og ekspert i forvaltningsret JonAndersens vurdering af, at udlicitering af § 50 undersøgelser ikke kan findested uden særlig lovhjemmel, jf. artikel i Ugebrevet A4 den 2. november2009, og professor i forvaltningsret Carsten Hansens udtalelse om, at»Generelt forholder det sig sådan, at det at træffe en afgørelse i en sag, detkan man ikke udlicitere, uden der er særlig hjemmel for det. § 50undersøgelserne er et led i forberedelsen af en afgørelse, og herom gældergenerelt, at hvis der er meget nær forbindelse mellem sagsforberedelsen ogden afgørelse, der skal træffes, så kræver det en lovhjemmel, hvis detudliciteres. Det er påfaldende, at der her er tale om en forundersøgelse, derdirekte er beskrevet i en lov, og som derfor er et uomgængeligt led i denafgørelse, der skal træffes. Meget tyder derfor på, at man burde få enlovhjemmel til at udlicitere sagsforberedelsen. Det gælder så meget destomere i forhold til afgørelser, der som her griber ind i borgernes retsforhold. Vitaler om sager om anbringelse af børn. Man kan dårligt forestille sig mereindgribende afgørelser end den her type sager«, ligeledes jf. Ugebrevet A4,den 2. november 2009.”
Svar:Det er almindeligt antaget, at en kommunalbestyrelse ikke kan overlademyndighedsudøvelse til private, medmindre der er lovhjemmel hertil.Det beror på en konkret vurdering af den enkelte sag, hvilke dele der ikke ermyndighedsudøvelse, og som dermed kan overlades til private.
2
Der findes ikke i den sociale lovgivning udtrykkelig hjemmel til, at enkommunalbestyrelse kan overlade myndighedsudøvelse i forbindelse med §50-undersøgelser til private. Derfor kan der efter omstændighederne kunudliciteres sagsforberedende virksomhed.Efter servicelovens § 50, stk. 6, skal undersøgelsen resultere i en begrundetstillingtagen til, om der er grundlag for at iværksætte foranstaltninger. Dennestillingtagen vil som oftest foretages på baggrund af indholdet af deindhentede oplysninger og kan have karakter af myndighedsudøvelse.En fuldstændig § 50-undersøgelse jf. servicelovens § 50, stk. 2 og 6 kanderfor ikke udliciteres til private. Kun de dele af undersøgelsen der harkarakter af at være sagsforberedende virksomhed kan udliciteres. Det berorpå en konkret vurdering af den enkelte sag, hvilke dele af opgaverne iforbindelse med § 50-undersøgelse, der er sagsforberedende og dermedkan overlades til private.Det skal samtidig påpeges, at både § 50-undersøgelse og eventuelleforanstaltninger som udgangspunkt skal iværksættes med borgerenssamtykke hertil.
Karen Ellemann/ Anders Lynge Madsen