Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København KDato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:10. december 2009Lovafdelingen2009-792-1110BBO41303
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 83 (Alm. del), som Folketin-gets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november 2009.
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 83 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes oplyse, i hvor mange sager om vold ihjemmet, det er den voldsudøvende part, der bortvises frahjemmet, fordelt på de enkelte politikredse.”Svar:
Justitsministeriet har fra Rigspolitiet fået oplyst, at Rigspolitiet ikke er ibesiddelse af statistiske oplysninger, der eksakt kan oplyse antallet af sa-ger af den karakter, der er omhandlet af spørgsmålet.Det kan dog generelt oplyses, at vold i samlivsforhold er et højt priorite-ret indsatsområde for politiet. Politiets indsats over for vold mod kvinderer forankret i Rigspolitiets strategi fra august 2007 for en styrket indsatsover for jalousidrab og andre alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser.Med alvorlige samlivsrelaterede forbrydelser menes alle former for al-vorlige samlivsrelaterede overgreb, herunder vold og voldtægt. Strategi-ens formål er at intensivere indsatsen over for alvorlige samlivsrelateredeforbrydelser, bl.a. ved etablering af særlige enheder i politikredsene, ud-bygning af samarbejdet mellem politiet, sundhedsvæsenet og de socialemyndigheder samt en effektiv anvendelse af reglerne om bortvisning afvoldelige partnere fra det fælles hjem og tilhold.I strategien fremhæves bl.a. vigtigheden af, at sager om alvorlige sam-livsrelaterede forbrydelser håndteres målrettet og professionelt – ogsåmed henblik på rettidig forebyggelse.Med hensyn til muligheden for at bortvise en voldelig partner fra det fæl-les hjem kan det oplyses, at bortvisningsloven (lov nr. 449 af 9. juni2004) giver politidirektøren kompetence til at forbyde en person, der harværet voldelig eller har truet et medlem af sin husstand, at opholde sig ieget hjem med henblik på at hindre (yderligere) vold mv. mod andremedlemmer af husstanden.Bortvisning efter bortvisningsloven indebærer et strafsanktioneret forbudmod, at personen i en nærmere fastlagt periode opholder sig i det fælleshjem. Bortvisningen kan kombineres med et strafsanktioneret forbudmod at trænge sig ind på, forfølge med skriftlige henvendelser eller påanden lignende måde forulempe et medlem af husstanden (tilhold) ogforbud mod at nærme sig et nærmere afgrænset område i nærheden afboligen eller et medlem af husstandens arbejds- eller uddannelsessted.2
Politiet er forpligtet til at underrette kommunen om en bortvisning. Detteskal bl.a. ses i lyset af, at afgørelse om bortvisning i almindelighed vilhave udspring i alvorlige sociale problemer, samlivsproblemer, mis-brugsproblemer mv., hvor der eventuelt kan være behov for, at kommu-nen iværksætter foranstaltninger efter den sociale lovgivning mv.Det kan i øvrigt tilføjes, at Justitsministeriets Forskningskontor i 2006har foretaget en evaluering af bortvisningsloven (sendt til FolketingetsRetsudvalg i december 2006, jf. Alm. del – bilag 234 (folketingsåret2006-07)) og er anmodet om at foretage en ny evaluering af bortvisnings-loven, som forventes at foreligge primo 2010.
3