Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København KDato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:10. december 2009Lovafdelingen2009-792-1110BBO41302
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 82 (Alm. del), som Folketin-gets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 11. november 2009.
Brian Mikkelsen/Jens-Christian Bülow
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 82 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):
”Ministeren bedes redegøre for, om der altid er børnesagkyn-dige involveret i statsforvaltningernes sager, når der indgårvold i sagerne, både i forhold til partneren og i forhold tilbørn?”Svar:
Justitsministeriet kan oplyse, at når der i en sag om forældremyndighedeller samvær fremkommer en påstand om vold begået imod barnet, bo-pælsforælderen eller et andet medlem af den husstand, hvor barnet dag-ligt opholder sig, vil det altid føre til, at statsforvaltningen iværksætter ennærmere undersøgelse af sagen. En sådan undersøgelse vil oftest indebæ-re, at der er en børnesagkyndig involveret.Undersøgelsen vil, afhængig af hvad der er bedst for barnet, kunne gen-nemføres ved en børnesagkyndig undersøgelse, ved at barnet indkaldestil en samtale i statsforvaltningen samt ved indhentelse af andre oplys-ninger, herunder oplysninger fra kommunen, politianmeldelser, skade-stuerapporter eller krisecentererklæringer.En børnesagkyndig undersøgelse skal belyse barnets perspektiv, foræl-drenes samarbejdsevne og samarbejdsmuligheder, ligesom den skal haveet fremtidsorienteret perspektiv. Undersøgelsen omfatter særligt samtalermed forældrene og barnet samt observationer af samspillet mellem hveraf forældrene og barnet. Børnesagkyndige undersøgelser udarbejdes afbørnepsykiatere eller autoriserede psykologer, gerne med speciale i bør-nepsykologi/-psykoterapi.Samtaler med børn i statsforvaltningen gennemføres af børnesagkyndige,som f.eks. kan være psykologer eller socialrådgivere. Inddragelse af børni form af egentlige samtaler afhænger imidlertid af det enkelte barns mo-denhed. Det vil således afhænge af det enkelte barn, om dets perspektivbelyses bedst ved en samtale eller på anden måde.Hvis det vurderes, at et barn ikke er modent nok til, at der kan afholdesen samtale med barnet, må barnets perspektiv søges tilvejebragt på andenvis. Dette kan f.eks. ske ved, at der deltager en børnesagkyndig i sagsbe-handlingen, f.eks. ved et tværfagligt møde, eller ved at der indhentes er-klæringer fra barnets dagsinstitution, skole eller andre, der har relevanteoplysninger om barnet. Sådanne oplysninger kan være en vigtig del af2
sagens oplysning og fører samtidig til en indirekte inddragelse af barnet.En sådan oplysning af sagen er i øvrigt ikke begrænset til sager, hvorbarnet ikke er modent nok til at gennemføre en samtale i statsforvaltnin-gen.Justitsministeriet kan herudover oplyse, at statsforvaltningen har mulig-hed for at træffe en midlertidig afgørelse om suspension af et eksisteren-de samvær, mens en sag, hvor der er påstand om vold, undersøges nær-mere. Derudover kan statsforvaltningen efter anmodning træffe en mid-lertidig afgørelse om forældremyndighed.Forligger der dokumentation for, at en samværsforælder har udøvet voldover for barnet, bør en anmodning om afslag på eller ophævelse af sam-vær altid imødekommes. Voldelig adfærd over for bopælsforælderen el-ler andre medlemmer af den husstand, hvor barnet opholder sig, kan efteren konkret vurdering også føre til, at samværet afslås, ophæves, eller atder fastsættes overvåget samvær.
3