Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
26. november 2009
Socialudvalget har i brev af 6. november 2009 stillet følgende spørgsmål nr. 73(SOU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem afSocialudvalget, Liselott Blixt (MFU).
J.nr. 2009-0019407
”Med henvisning til SOU alm. del - bilag 45 bedes ministeren oplyse, hvilke øko-nomiske krav en kommune kan gøre gældende i et tilfælde som dette, og forklarehvordan en kommune kan tillade sig at kræve, at borgeren skal bruge penge af sinkassekredit?”Endeligt svar:
Efter lov om social pension kan kommunen yde almindeligt helbredstillæg til beta-ling af folkepensionistens egne udgifter til behandling, som regionsrådet yder til-skud til efter sundhedslovens kapitel 15 og 42. Det vil blandt andet sige behandlinghos kiropraktor og fysioterapeut. Det er en forudsætning for tilskud efter sundheds-loven, at behandlingen sker efter lægehenvisning.Helbredstillægget udgør op til 85 pct. af pensionistens egen andel af udgiften af-hængig af pensionistens økonomiske forhold.Helbredstillæg udbetales ikke, hvis pensionistens og en eventuel ægtefælles ellersamlevers samlede likvide formue overstiger en formuegrænse, som i 2009 udgør61.800 kr.I opgørelsen af den likvide formue indgår indestående i pengeinstitutter, kursvær-dien af obligationer, pantebreve, aktier og investeringsbeviser, kontant beholdningog andre værdipapirer.En kassekredit, som er oprettet af pensionisten med pant i friværdien i egen fastejendom, sidestilles med et indestående i pengeinstitut og betragtes derfor som li-kvid formue.Har pensionisten alene en trækningsret på en kassekredit, som kan sidestilles medet lån, indgår denne ikke i opgørelsen af den likvide formue.Der kan ikke ydes tilskud til dækning af befordringsudgifter efter regler om hel-bredstillæg.
Hvis pensionisten har udgifter til befordring til fx kiropraktor og fysioterapeut, somikke dækkes efter reglerne om befordring og befordringsgodtgørelsen efter sund-hedsloven, har pensionisten mulighed for at søge om et personligt tillæg efter pen-sionsloven.Kommunen kan yde et personligt tillæg til folkepensionister, hvis økonomiske for-hold er særlig vanskelige.Kommunen træffer afgørelsen om personligt tillæg efter en nærmere konkret, indi-viduel vurdering af pensionistens økonomiske forhold. Der skal i hver enkelt sagforetages en samlet vurdering af pensionisten indtægts- og formueforhold sam-menholdt med størrelsen af de rimelige og nødvendige udgifter, som søges dækket.Kommunen skal således både vurdere pensionistens økonomiske forhold, og omder er tale om rimelige og nødvendige udgifter samt foretage en konkret sammen-vejning heraf.Det gælder helt generelt, at pensionisten skal ansøge kommunen om hjælp i form afet personligt tillæg forinden de udgifter, der søges dækket, afholdes.Kommunen får herved mulighed for at vurdere, om der er tale om rimelige og nød-vendige udgifter, om behovet kan dækkes på anden måde, og om pensionisten veden rimelig tilrettelæggelse af sin økonomi selv vil kunne afholde udgifterne.Hvis kommunen afslår at yde personligt tillæg og helbredstillæg, kan pensionistenklage til det sociale nævn over afgørelsen.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2