Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
903748_0001.png
903748_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. oktober 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RVA/ J.nr. 2010-6100
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. september2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.673 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 673:”Ministeren bedes oplyse, hvad strafferammen er for at snyde med privatansat hjemmehjælp og andre former for socialt bedrageri.”
Svar:Efter servicelovens § 94 kan en borger, som er berettiget til hjælp efter lo-vens § 83 om personlig og praktisk hjælp, vælge selv at udpege en person tilat udføre hjælpen for borgeren. Herefter skal kommunalbestyrelsen godken-de personen samt indgå kontrakt med den pågældende om opgaven, her-under omfang, indhold, leverancesikkerhed samt betaling m.v. Når § 94-ordningen benyttes, er det vigtigt, at den udpegede hjælper pålægges atindberette både bedring og forværring i modtagerens funktionsniveau tilforvaltningen, således at afgørelsen, og dermed hjælpen, løbende kan juste-res efter det aktuelle behov. Der gælder de samme regler for tilsyn, som dergør for både kommunal og privat hjemmehjælp.Efter § 11 i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område(retssikkerhedsloven) kan myndigheden anmode borgeren om at få de op-lysninger frem, der er nødvendige for at afgøre, hvilken hjælp borgeren erberettiget til. Borgeren har også pligt til at oplyse om fremtidige ændringer,der kan have betydning for hjælpen, jf. lovens § 11 stk. 2.Efter lovens § 12b, stk. 1, fremgår det, at medmindre højere straf kan idøm-mes efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der ved grov uagtsom-hed fremkalder, bestyrker eller udnytter vildfarelse hos myndigheden ved at
2
afgive urigtige eller vildledende oplysninger, eller ved at undlade at giveoplysninger om forhold, der har betydning for hjælpen, jf. lovens § 11, stk. 1,nr. 1, og stk. 2, og som derved påfører myndigheden et formuetab.Straffen for overtrædelse af § 12b er bøde. Det er domstolene, der bestem-mer bødeniveauet. Bøden kan kun gives af domstolene. Der er ikke tale om,at myndigheden kan give administrative bøder, som fx efter CPR-loven ellerpå skatteområdet.Hvis det er muligt at idømme en højere straf, vil dette skulle ske efter straffe-lovens bestemmelser, der hører under Justitsministeriets område.
Benedikte Kiær/ Eva Pedersen