Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 1. november 2010
MMA/ J.nr. 2010-6055
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. september2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.668 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 668:”Mener ministeren, at det er tilfredsstillende, at lidt over halvdelen af børne-ne, der har boet på et krisecenter, ikke får nogen støtte fra kommunen, hver-ken før opholdet, under opholdet eller ved udflytning fra krisecentret, ifølge"LOKK Årsstatistik 2009, Kvinder og børn på krisecenter" fra juni 2010, oghvad vil ministeren gøre for at sikre at dette sker i højere grad?”
Svar:At tage ophold på krisecenter kan være en meget traumatiserende oplevelsefor børn, dels på grund af de oplevelser, som barnet kan have haft indenopholdet og dels på grund af usikkerheden i forbindelse med den midlertidi-ge bo-situation på krisecenteret. Det er vigtigt, at børn, der følger med deresmor på krisecenter, får den nødvendige hjælp og støtte til at håndtere dette,og derfor er jeg også enig i, at antallet af børn, som modtager støtte frakommunen ifølge LOKK’s statistik, kan virke lavt.Det er imidlertid vigtigt at fremhæve, at et barn, som følger med på krisecen-ter, vil modtage støtte og hjælp fra krisecenteret under opholdet. Naturligvisskal kommunerne dog være opmærksomme på at iværksætte støtte over forde børn, som har behov for yderligere hjælp, og derfor har regeringen lø-bende arbejdet på at forbedre kommunernes indsats overfor børn på krise-center.Eksempelvis blev det i 2008 indført ved lov, at børn over 6 år, som følgermed deres mor på krisecenter har ret til psykologbehandling. Og i 2009 ud-
2
videde vi denne rettighed, så den nu gælder alle børn, som følger med deresmor på krisecenter.Samtidig gav vi i 2008 ret til familierådgivning til alle kvinder med børn påkrisecentre. Familierådgiveren er en gennemgående og koordinerende per-son, som familien kan støtte sig til, og som giver familien rådgivning bredt ispørgsmål om bolig, økonomi, arbejde, skole, daginstitution, sundhedsvæ-sen mv.I 2008 afsatte satspuljepartierne 29 mio. kr. til et initiativ, som specifikt rettersig mod kvinder og børn på krisecentre. Projektet skal sikre en bedre støttetil mødrene, en mere kvalificeret behandling af børnene samt opbygge denkommunale kapacitet, så der udvikles en tidlig opsporing og behandling afbørn, som oplever vold i hjemmet. Dette projekt løber frem til 2011 og vilblive evalueret.Derudover har regeringen under Ligestillingsministeriet udarbejdet en natio-nal strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer. Denne strategi adresse-rer også kvinder og børn på krisecentre med flere initiativer.Endelig har regeringen med Barnets Reform iværksat yderligere initiativer forat forbedre kommunernes mulighed for at hjælpe børn, der oplever vold ihjemmet. Blandt andet bliver det præciseret i lovgivningen, at fagfolk altidskal underrette kommunen ved mistanke om vold, således at den tidligeopsporing styrkes. Samtidig videreføres de kurser i viden om og håndteringaf sager om overgreb, der udbydes til fagpersoner på børneområdet.
Benedikte Kiær/ Lars Møller Christiansen