Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
895978_0001.png
895978_0002.png
FolketingetSocialudvalgetChristiansborg1216 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-151-0427JEE43499
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 641 (Alm. del), som Folke-tingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 7. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Vigsø Bagge (SF).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 641 (Alm. del) fra Folketingets Socialudvalg:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilken uddannelsesmæssigbaggrund politi og specialenheder har i forhold til at identifi-cere om kvinderne er udsat for menneskehandel.”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. Rigspolitiet har i den forbindelse indhentet enudtalelse fra Københavns Politi, der bl.a. har oplyst følgende:”For så vidt angår spørgsmålet om politiets uddannelsesmæs-sige baggrund kan det oplyses, at det politipersonale, der del-tog i aktionen, som fandt sted på Vesterbro natten mellemden 29. og 30. august 2010, har en almindelig bred politi-mæssig uddannelse samt generelt set mange års erfaring medarbejdet på gadeplan.Det kan desuden oplyses, at der i Københavns Politi er opret-tet en særlig efterforskningsgruppe med fokus på prostitutio-nens bagmænd. Medarbejderne i denne efterforskningsgrup-pe, der alene beskæftiger sig med målrettet efterforskning in-den for det nævnte område, har modtaget undervis-ning/foredrag af en lang række personer, organisationer ogsamarbejdsparter i ind- og udland netop med henblik på at fåindblik i disse sagers efterforskningsmæssige kompleksitet.”
Rigspolitiet har i tilslutning hertil oplyst, at Nationalt Efterforskningscen-ter (NEC) i Rigspolitiet i samarbejde med Center mod Menneskehandelvaretager undervisning af alle elever på Politiskolen med henblik på atgive eleverne et indblik i de særlige forhold, der gør sig gældende for of-re for menneskehandel i prostitutionsmiljøet og andre steder, herunder atalle prostituerede skal betragtes som potentielle ofre for strafbare forhold.Som led i efterforskningskurser rettet mod erfarne polititjenestemændvaretager NEC endvidere undervisning og temadage om efterforskning iprostitutionsmiljøer.Der kan endvidere henvises til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr.640 (Alm. del) fra Folketingets Socialudvalg.
2