Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
FolketingetSocialudvalgetChristiansborg1216 København K
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. oktober 2010Civil- og Politiafde-lingen2010-151-0427JEE43498
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 640 (Alm. del), som Folke-tingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 7. september2010. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Vigsø Bagge (SF).
Lars Barfoed/Carsten Madsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 640 (Alm. del) fra Folketingets Socialudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for, i hvilket omfang man harinddraget socialarbejdere i forbindelse med afhøringer afudenlandske prostituerede i forbindelse med en stor planlagtpolitiaktion på Vesterbro den 31. august 2010, hvor 18 uden-landske kvinder i prostitution blev anholdt.”Svar:
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigspolitiet. Rigspolitiet har i den forbindelse indhentet enudtalelse fra Københavns Politi, der bl.a. har oplyst følgende:”I forbindelse med politiets anholdelse af udenlandske prosti-tuerede skal Center mod Menneskehandel (CMM) underret-tes, således at socialmedarbejdere fra CMM kan indfinde sigmed henblik på at tale med de prostituerede, bl.a. til brug forUdlændingeservices resolution om udvisningsspørgsmåletsamt en eventuel refleksionsperiode. CMM deltager ikke ipolitiets afhøringer af de prostituerede, idet det kunne giveden opfattelse, at CMM er en del af politiet. Omvendt er poli-tiet heller ikke til stede ved samtalerne med CMM.Ved den konkrete politiaktion, der fandt sted natten mellemden 29. og 30. august 2010, var CMM blevet underrettet for-inden, men ønskede ikke at være til stede under selve aktio-nen. Efterfølgende gennemførte socialmedarbejdere fraCMM i overensstemmelse med den ovenfor beskrevne pro-cedure samtaler med de 18 kvinder, der blev anholdt underaktionen.Det kan i øvrigt oplyses, at der i overensstemmelse med nor-mal procedure ikke herudover deltog socialmedarbejdere iforbindelse med aktionen.”
Rigspolitiet har i tilslutning hertil oplyst, at Rigspolitiet har udarbejdet enstrategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bag-mænd. Strategien fastlægger en overordnet ramme for, hvordan indsatsenmod bl.a. kvindehandel yderligere kan intensiveres. Strategien indgår ipolitikredsenes planlægning af indsatsen på området.Som led i operationaliseringen af indsatsen har Rigspolitiet i samarbejdemed Rigsadvokaten udarbejdet en – klassificeret – vejledning til Rigspo-litiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionensbagmænd.2
Vejledningen skal supplere strategien og benyttes som et arbejdsredskabi politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i pro-stitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd.Vejledningen indeholder – ud over en detaljeret gennemgang af de efter-forskningsmæssige overvejelser mv., der kan være relevante i forhold tilsager mod prostitutionens bagmænd – en beskrivelse af sagsbehandlin-gen, hvor der lægges vægt på en skånsom behandling af ofre og vidner.Det fremgår bl.a. såvel af strategien som vejledningen, at politiet somudgangspunkt bør betragte alle prostituerede kvinder som potentielle ofrefor strafbare forhold, og at politiet på den baggrund bør sikre, at antrufneprostituerede er orienteret om de sociale tilbud, der formidles af relevantemyndigheder og organisationer, ligesom politiet bør formidle kontakt –uanset om der er grundlag for at anholde den trufne prostituerede – mel-lem den prostituerede og de relevante myndigheder og organisationer,hvis kvinden giver udtryk for et ønske herom.Det er Rigspolitiets generelle vurdering, at politikredsene orienterer Cen-ter mod Menneskehandel (CMM) om planlagte aktioner, således at med-arbejdere fra centret kan være til stede under aktionerne og afholde sam-taler med kvinderne, bl.a. til brug for Udlændingeservices resolution omudvisningsspørgsmålet samt en eventuel refleksionsperiode.Det er endvidere Rigspolitiets vurdering, at politiet generelt betragter alleprostituerede som potentielle ofre for strafbare forhold, herunder bl.a.menneskehandel.
3