Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
890853_0001.png
890853_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. september 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
EJB/ J.nr. 2010-5404
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 3. september2010 følger hermed socialministerens svar på spørgsmål nr. 637.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (EL)
Spørgsmål nr. 637:”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 31. august 2010 fra LenaMichelsen, jf. SOU alm. del - bilag 355.”
Svar:Lena Michelsen giver i henvendelse af 31. august 2010 udtryk for den opfat-telse, at når et socialt nævn træffer en formandsafgørelse, betyder det, atsagen ikke genvurderes, når borgeren klager, men at sagen sendes direktetil Ankestyrelsen.Om formandens afgørelser er fastsat i § 71 i lov om retssikkerhed og admi-nistration på det sociale område, at formanden for nævnet træffer afgørelse isager, hvor der ikke er tvivl om afgørelsen.I § 26, stk. 1 og 2, i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration pådet sociale område er nærmere fastsat, at formanden bestemmer, at en sagkan afgøres uden forelæggelse i et møde, hvis formanden skønner, at der ertilvejebragt et forsvarligt grundlag, og at der ikke er tvivl om afgørelsen. For-manden orienterer medlemmerne om nævnets praksis i disse sager.Det sociale nævns afgørelser kan efter § 63 i lov om retssikkerhed og admi-nistration på det sociale område ikke indbringes for anden administrativmyndighed. Ankestyrelsen kan dog på baggrund af en klage optage en sagtil behandling, når Ankestyrelsen skønner, at sagen har principiel eller gene-rel betydning.
2
Om genvurdering er i lovens § 66 fastsat, at inden en klage behandles, skalden myndighed, som har truffet afgørelsen, vurdere, om der er grundlag forat give klageren helt eller delvist medhold. Derfor skal en klage først afleve-res til den myndighed, som har truffet afgørelsen. Kan myndigheden ikkegive klageren medhold, sendes klagen med begrundelse for afgørelsen oggenvurderingen videre til klageinstansen.Det samme fremgår af § 12, stk. 1, i bekendtgørelse om retssikkerhed ogadministration på det sociale område. I § 12, stk. 3, er endvidere fastsat, athvis en klage ikke er indgivet inden for klagefristen, skal myndigheden strakssende klagen til ankeinstansen med angivelse af, at klagefristen ikke eroverholdt.I § 14 i bekendtgørelsen er om genvurdering nærmere fastsat, at kommu-nalbestyrelsen, det sociale nævn og beskæftigelsesankenævnet skal gen-vurdere en afgørelse inden for 4 uger efter, at klagen er modtaget.Videre er i bekendtgørelsens § 15, stk. 3, fastsat, at hvis myndigheden vur-derer, at afgørelsen ikke skal ændres, sendes genvurderingen med begrun-delse til ankeinstansen inden 4 uger efter, at klagen er modtaget. Myndighe-den sender samtidig genvurderingen til klageren.Det følger således af de nævnte bestemmelser, at en afgørelse fra et socialtnævn skal genvurderes, hvis der klages over afgørelsen, medmindre klage-fristen ikke er overholdt.I § 26, stk. 3, i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på detsociale område er endvidere fastsat, at hvis en afgørelse, der er truffet udenforelæggelse i et møde, antages til behandling i Ankestyrelsen, skal sagenforelægges i et møde i nævnet, der kan fastholde den afgørelse, der tidligereer truffet, eller træffe en ny afgørelse.
Benedikte Kiær/Dorte Bech Vizard