Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 17. september 2010
MDA/ J.nr. 2010-5214
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 17. august2010 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr.625 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 625:”Ministeren bedes kommentere artiklen "Kommuner begår massive lovover-trædelser" om en række problemer vedr. BPA-ordningen, som de er beskre-vet i seneste nummer af blade Muskelkraft 3/2010?”
Svar:I artiklen ”Kommuner begår massive lovovertrædelser ” beskrives en rækkeproblemstillinger i relation til kommunernes administration af BPA-ordningen.Artiklen beskriver konkrete eksempler på problemer vedrørende den kom-munale udmåling af det kontante tilskud til ansættelse af handicaphjælpere,herunder anciennitet, løn under sygdom, arbejdsmarkedspension, beløb tilarbejdsgiveropgaven mv.Det skal indledningsvist understreges, at Socialministeriet er meget op-mærksom på de udfordringer, der har vist sig i implementeringen af reglerneom BPA, og at området bliver fulgt meget tæt.I artiklen beskrives problemer i forhold til udmåling til anciennitet og ar-bejdsmarkedspension. I orienteringsskrivelse af 2. marts 2010 til samtlige aflandets kommuner er det understreget, at kommunerne, når de vælger atanvende en given overenskomst, efter Socialministeriets opfattelse bør an-vende samme grundlag for udmåling af alle elementer. For så vidt angår, omkommunerne skal udmåle arbejdsmarkedspension med tilbagevirkendekraft, kan der henvises til svar på spørgsmål 90 til Socialudvalget. Det skaldesuden understreges, at Socialministeriet er i gang med at undersøge mu-
2
lighederne for at præcisere i bekendtgørelsens § 5, stk. 4 omkring løn undersygdom.I artiklen beskrives det desuden, at mange kommuner beregner et tilskud tiladministrationsopgaven, som er for lavt. Af reglerne fremgår det, at hvisborgeren ønsker, at en forening eller en privat virksomhed skal udføre ar-bejdsgiveropgaven for borgeren i en BPA-ordning, har kommunalbestyrelsenpligt at beregne og udbetale et tilskud til denne opgave for den enkelte bor-ger. Tilskuddet skal beregnes på grundlag af et budget. Der skal ved fast-sættelsen af dette budget tages højde for de omkostninger, der er forbundetmed at udføre de særlige opgaver, det indebærer, at være arbejdsgiver foren borger med BPA. Det skal dog understreges, at den kommunale udmå-ling ikke nødvendigvis giver frit valg mellem alle firmaer, der udbyder BPA.I artiklen beskrives, at der i kommunerne er en uklarhed omkring kommunal-bestyrelsens pligt til at udmåle et beløb til dækning af omkostninger til G-dage, det vil sige arbejdsgiverens pligt til at betale arbejdsløshedsdagpengede første 3 ledighedsdage ved afskedigelse mv. af hjælpere. I skrivelsen af2. marts 2010 er det understreget, at hverken bekendtgørelse eller vejled-ning udtømmende gør op med de pligter, der følger af anden lovgivning. Detfølger dog af bekendtgørelsens § 5, stk. 5, at kommunalbestyrelsen vedudmåling af tilskuddet til løn skal tage højde for bl.a. feriepenge, feriegodtgø-relse og ferie efter ferieloven, ATP samt eventuelle andre lovpligtige bidrag.Det er på den baggrund ministeriets klare opfattelse, at kommunalbestyrel-sen også har pligt til at udmåle et tilskud til dækning af omkostningerne vedbetaling af G-dage.Slutteligt kan det oplyses, at der med den igangværende revision af Social-ministeriets vejledninger også vil ske præciseringer de steder, hvor der harvist sig tvivlsspørgsmål. Den nye vejledning udsendes ved årsskiftet.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann