Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
880220_0001.png
880220_0002.png
880220_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. august 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LKR/ J.nr. 2010-4278
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. juli 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 594(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 594:”Ministeren bedes indhente en redegørelse fra SKAT, der forklarer, hvilkeregler for skattemæssige fradrag der gælder for handicaphjælpere, der ermed på rejser i ind- og udland sammen med borgere, der modtager BPA.”
Svar:Til brug for besvarelse af spørgsmålet har Socialministeriet anmodet Skat-teministeriet om en redegørelse. Det bemærkes, at Skatteministeriet har lagttil grund for besvarelsen, at hjælperne er lønmodtagere. Hvis hjælperne imodsat fald er honorarmodtagere, hvis arbejdsvederlag anses for at være B-indkomst, har Skatteministeriet oplyst, at disse hjælpere ikke har mulighedfor at få fradrag for deres erhvervsmæssige rejseudgifter efter ligningslovens§ 9 A, men udelukkende efter statsskattelovens § 6, litra a.For lønmodtagere har Skatteministeriet givet følgende redegørelse:”A.Fradrag for rejseudgifter efter ligningslovens § 9 A1. Rejse - rejseudgifterReglerne om fradrag ved opgørelse af den skattepligtige indkomst for udgif-ter til kost, småfornødenheder og logi på en rejse i Danmark eller i udlandetfindes i ligningslovens (LL) § 9 A – herunder specifikt i § 9 A, stk. 7 – 12.Efter disse bestemmelser kan en lønmodtager fradrage sine ovennævnteudgifter, hvis udgifterne skyldes, at lønmodtageren på grund af afstandenmellem sin sædvanlige bopæl og et midlertidigt arbejdssted ikke har mulig-hed for at overnatte på bopælen, jf. LL § 9 A, stk. 1.
2
2. FradragsbeløbFradraget kan foretages enten med standardsatserne i LL § 9 A, stk. 2, ellermed de dokumenterede, faktiske udgifter.Ved rejse med overnatning i Danmark eller i udlandet er standardsatsen i2010 for udgifter til kost og småfornødenheder (f.eks. en kop kaffe, et stykkechokolade eller en avis): 455 kr. (grundbeløb, 2010-niveau) pr. døgn og forlogiudgifter: 195 kr. (grundbeløb, 2010-niveau) pr. døgn.3. Betingelser for fradragStandardsatsen for udgifter til kost og småfornødenheder udbetales pr.døgn, og herefter kan der udbetales 1/24 af satsen pr. påbegyndt time. Hvislønmodtageren modtager fri kost på rejsen, eller arbejdsgiveren afholderlønmodtagerens udgifter efter regning, skal satsen reduceres med hen-holdsvis 15, 30 og 30 pct. for fri morgenmad, fri frokost og fri aftensmad.Uanset denne reduktion kan lønmodtageren dog altid tage fradrag for sineudgifter til småfornødenheder med 25 pct. af satsen beregnet for den samle-de rejse. Standardsatsen for kost og småfornødenheder kan kun anvendes ide første 12 måneder på det enkelte arbejdssted. Denne 12 måneders-begrænsning gælder dog ikke, hvis arbejdsstedet er mobilt eller i takt medarbejdets udførelse eller færdiggørelse flytter sig over en strækning påmindst 8 km. En ny 12 måneders-periode påbegyndes, når lønmodtagerenskifter til et nyt midlertidigt arbejdssted, der ligger mindst 8 km ad normaltransportvej fra det tidligere arbejdssted, eller når lønmodtageren har arbej-det i en sammenhængende periode på mindst 40 arbejdsdage på et andetarbejdssted, før den pågældende lønmodtager vender tilbage til det tidligere,midlertidige arbejdssted.Der gælder ikke en 12 måneders-begrænsning for anvendelse af standard-satsen for logi – den kan anvendes, så længe et arbejdssted kan anses formidlertidigt.Det er en betingelse for fradrag for rejseudgifter efter LL § 9 A, at lønmodta-geren opfylder alle betingelserne herfor i LL § 9 A - herunder at den pågæl-dende lønmodtager ikke har fået dækket disse udgifter, enten ved en skatte-fri godtgørelse for disse udgifter fra sin arbejdsgiver, ved fri kost og logi ellerved at arbejdsgiveren har betalt udgifterne efter regning.Det er endvidere en betingelse f.s.v angår kostudgifter, at lønmodtagerenvælger samme fradragsprincip for alle kostudgifterne på den enkelte rejse,dvs. enten tager fradrag med standardsatsen eller med de dokumenteredefaktiske udgifter. Med hensyn til fradrag for logiudgifter skal lønmodtagerenikke vælge det samme fradragsprincip for hele rejsen – her kan det enkelterejsedøgn fradrages enten med standardsatsen eller med de dokumentere-de, faktiske udgifter.4. Persongrupper
3
Fradrag for rejseudgifter efter LL § 9 A kan som nævnt foretages af lønmod-tagere – dog med visse undtagelser. Herudover kan tilsvarende fradrag fore-tages af medlemmer af eller medhjælpere for bestyrelser, udvalg, kommissi-oner, råd og lignende, som modtager vederlag herfor, der er A-indkomst,visse forskere, samt selvstændigt erhvervsdrivende f.s.v. angår standardsat-serne – dog ikke standardsatsen for småfornødenheder på 25 pct. For allede nævnte persongrupper undtagen de selvstændigt erhvervsdrivende gæl-der, at fradraget – hvad enten det foretages med standardsatserne eller medde dokumenterede, faktiske udgifter – ikke kan overstige et grundbeløb på50.000 kr. (2010-niveau) pr. indkomstår. Den begrænsning på 50.000 kr.gælder kun for de selvstændigt erhvervsdrivendes fradrag med standardsat-serne - ikke for deres fradrag for de dokumenterede, faktiske udgifter.Lønmodtagere, bestyrelsesmedlemmer og lignende samt visse forskere kanforetage fradrag efter LL § 9 A i den skattepligtige indkomst. Selvstændigterhvervsdrivendes fradrag efter LL § 9 A foretages derimod i deres personli-ge indkomst.B. Fradrag for erhvervsmæssige udgifter efter statsskattelovens § 6, litra a.Såfremt betingelserne i den specielle bestemmelse i ligningslovens § 9 A forfradrag for udgifter til kost og logi på en rejse ikke er opfyldt, har såvel løn-modtagere som de andre ovenfor omtalte persongrupper mulighed for attage fradrag for deres dokumenterede, faktiske udgifter efter den generellebestemmelse i statsskattelovens (SL) § 6, litra a. Det er en forudsætning forfradrag efter sidstnævnte bestemmelse, at der er tale om driftsomkostninger,dvs. udgifter der er afholdt i årets løb til at erhverve, sikre og vedligeholdeden pågældende persons indkomst.Lønmodtagere, bestyrelsesmedlemmer og lignende samt visse forskere kanforetage fradrag efter SL § 6, litra a, i den skattepligtige indkomst. Selvstæn-digt erhvervsdrivendes fradrag efter SL § 6, litra a, foretages derimod i derespersonlige indkomst.”
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann