Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
14. december 2010
Socialudvalget har i brev af 5. juli 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 583 (alm.del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget Marianne Jel-ved (RV).
J.nr. 2010-0012019
”Ministeren bedes oplyse størrelsen på de offentlige omkostninger, der erforbundet med, at flygtninge er undtaget fra de normale optjeningsregler tilfolkepension.”
Retten til dansk folkepension er som hovedregel betinget af, at modtageren hardansk indfødsret, fast bopæl her i riget samt har haft mindst 3 års fast bopæl her iriget mellem det fyldte 15. år og folkepensionsalderen. Pensionens størrelse afhæn-ger af bopælstiden, det vil sige antallet af år med fast bopæl i Danmark i optje-ningsperioden. For folkepensionister er optjeningsperioden fra det fyldte 15. år ogindtil folkepensionsalderen. Hvis bopælstiden udgør 40 år, kan der udbetales fuldfolkepension. Hvis bopælstiden er mindre, udbetales pensionen med en brøk sva-rende til forholdet mellem bopælstiden og 40 år.Der gælder to undtagelser for flygtninge, der er meddelt opholdstilladelse i medføraf udlændingelovens §§ 7 eller 8, for så vidt angår ret til og optjening af social pen-sion:1. Der stilles ikke krav om dansk statsborgerskab.2. Ved opgørelse af bopælstiden her i riget medregnes bopælstid i oprindel-seslandet. Det samme gælder bopælstid i andre lande, hvori den pågælden-de har haft bopæl på et grundlag svarende til udlændingelovens § 7. Bo-pælstid i oprindelseslandet medregnes også i forhold til kravet om enmindstebopælstid på 3 år.Efter de gældende regler vil flygtninge, der er meddelt opholdstilladelse i medføraf udlændingelovens § 7 eller § 8 i de fleste tilfælde opnå ret til fuld folkepension.Ifølge Finansministeriets lovmodelbefolkning fra 2006 var der ca. 2.500 folkepen-sionister fra lande, som Danmarks Statistik traditionelt betegner som flygtninge-lande, der modtog fuld folkepension, selvom det skønnes, at de havde boet mindreend 40 år i Danmark.
Det skønnes, at de ca. 2.500 personer årligt modtog ca. 170 mio.kr (2010-pl) mere ifolkepension, end deres ophold i Danmark ville berettige til, hvis bopælstiden i op-rindelseslandet ikke kunne medregnes. Udgifterne må forventes at være stigende ide kommende år som følge af, at flere af de herboende flygtninge, der kom tilDanmark i særligt 1990’erne, når folkepensionsalderen.Det bemærkes, at hvis bopælstid i oprindelseslandet ikke kunne medregnes ved op-gørelse af bopælstid for folkepensionister, ville de personer, der kun havde optjentret til en brøkpension, i stedet kunne modtage supplement til folkepensionen i formaf personligt tillæg. De personer, der ikke ville opnå ret til folkepension, ville i ste-det kunne være berettiget til starthjælp i 7 år efter ankomsten til landet og herefterkontanthjælp med et beløb, der månedligt svarer til, hvad en gift folkepensionistuden andre indtægter end folkepension kan få udbetalt.Der henvises i øvrigt til Pensionsstyrelsens Udredning vedrørende flygtninges op-tjening af ret til dansk pension af 1. november 2010, jf. www.penst.dk.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2