Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
874937_0001.png
874937_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. juli 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2010-3741
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 30. juni 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 581(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 581:”I forlængelse af ministerens besvarelse af SOU alm. del - spm. 52 anmodesministeren om at indhente en udtalelse fra Ankestyrelsen om, hvorledes mani konkrete sager har skelnet mellem fodpleje og fodbehandling.”Svar:Til brug ved besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Ankestyrelsen,som har oplyst følgende:Ankestyrelsen har i en nyere principafgørelse været inde på sondringen mel-lem fodpleje og fodbehandling. Det drejer sig om principafgørelsen 53-09.I principafgørelse 53-09 søgte en multihandicappet kvinde med stive fødder ogklumpfod om dækning af udgifter til pleje af fødderne. Hun havde en klumpfod,som var kompliceret af fejlbelastninger af foden som følge af fejlstilling.Hun fik afslag på dækning af udgifterne, da der var tale om en behandlingsud-gift, som der ikke var hjemmel til dækning af efter servicelovens regler om mer-udgifter.Ankestyrelsen vurderede, at der ikke var tale om almindelig fodpleje, men ombehandling.Ved afgørelsen blev der lagt vægt på, at fodplejen skulle udføres hver 6. uge,og ikke kunne varetages af hverken kvinden selv eller hendes personlige hjæl-per, men krævede en person med specialuddannelse.
2
Det var blandt andet beskrevet, at hun fik revner mellem tæerne, og at hendestæer rullede ind under foden, således at neglene groede ind i huden, hvilketmedførte et atypisk behov for pleje.Afgørelsen er truffet i overensstemmelse med det almindelige sektorprincip,hvorefter den sektor, der udbyder en ydelse, er ansvarlig for, at ydelsen ertilgængelig for personer med nedsat funktionsevne. I sagen hører ydelsen til isundhedssektoren, som er ansvarlig for, at behandlingen stilles til rådighed ogfor finansieringen af den.Ankestyrelsen har antaget en yderligere sag om grænsen mellem fodpleje ogfodbehandling. Den vil blive behandlet i løbet af efteråret 2010.”
Benedikte Kiær/ Anne Bækgaard