Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
877018_0001.png
877018_0002.png
877018_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. juli 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MDA/ J.nr. 2010-3433
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. juni 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 565(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 565:”Kan socialministeren bekræfte, at det kan medføre ekstraomkostninger udei kommunerne på bl.a. det sociale område, hvis ikke det lykkes at sikre over-gangen til digitaliseringen i forbindelse med kommunikationen mellem borge-re og myndighederne således, at løsningerne bliver optimalt tilgængelige forpersoner med et handicap, f.eks. blinde og svagtseende? ”
Svar:I forbindelse med regeringens konkrete arbejde med at sikre it-tilgængelighed har ministeren for Videnskab, Teknologi og Udvikling oplystfølgende:”Regeringen har iværksat en række initiativer for at sikre tilgængeligheden afoffentlige it-løsninger for alle uanset funktionsnedsættelse.Først og fremmest har regeringen indgået en aftale med KL og Danske Re-gioner om tilgængelighed som obligatorisk åben standard i det offentlige.Aftalen trådte i kraft 1. januar 2008 og forpligter offentlige myndigheder til atleve op til et højt niveau af tilgængelighed for hjemmesider. Forpligtelsentræder i kraft i forbindelse med nyindkøb eller større ændringer af hjemmesi-der.Som opfølgning på aftalen har Videnskabsministeriet i 2008 og senest i for-året 2010 foretaget kortlægninger af offentlige hjemmesiders tilgængelighedmed henblik på at følge udviklingen og skærpe myndighedernes fokus på
2
tilgængelighed. Resultatet fra 2010 viste, at der stadig er mange offentligehjemmesider, der ikke er tilstrækkeligt tilgængelige for personer med funkti-onsnedsættelser. En ny måling vil blive foretaget i 2012.På baggrund af kortlægningernes resultater har Videnskabsministerietiværksat en række initiativer:Videnskabsministeriet har siden januar 2009 gennemført en større informati-ons- og vejledningskampagne målrettet ledelse, it-chefer og webmastere istat, regioner og kommuner samt de kommunale handicapråd for at sikretilgængeligheden af offentlige it-løsninger i det offentlige. På baggrund afden seneste kortlægning af offentlige hjemmesiders tilgængelighed målret-tes den eksisterende informations- og rådgivningsindsats yderligere i samar-bejde med relevante interessenter.Ligeledes vil Videnskabsministeriet intensivere sin deltagelse i nordiske ogeuropæiske projekter med henblik på at dele viden og udarbejde fællesværktøjer til fremme af it-tilgængelige hjemmesider, arbejdsværktøjer m.v.Dette i en erkendelse af, at alle lande står med de samme udfordringer, ogat der forventeligt er mange synergier og meget inspiration at hente i samar-bejdet med andre lande.Endvidere er Videnskabsministeriet i gang med at udvikle et e-læringsværktøj, der understøtter undervisning af offentlige webmastere,kommunikationsfolk og andre i, hvordan dokumenter og hjemmesider gøresog holdes tilgængelige. Et lignende værktøj udvikles målrettet den privatesektor.Videnskabsministeriet drøfter løbende spørgsmålet om it-tilgængelighed,herunder mulige initiativer for at styrke tilgængeligheden, med centrale inte-ressenter. Dette foregår bl.a. i regi af ministeriets følgegruppe for eTilgænge-lighed, som har deltagelse af repræsentanter for KL, Socialministeriet, Dan-ske Handicaporganisationer, Center for Ligebehandling af Handicappede,DI/ITEK, IT-Branchen og Telekommunikationsindustrien.Derudover deltager Videnskabsministeriet i forskellige relevante udvalg ognetværk med henblik på at styrke tilgængeligheden af offentlige it-løsninger,herunder Det Centrale Handicapråd, Dansk Standards arbejdsgruppe for it-tilgængelighed (S-437) og EU-kommissionens e-Inclusion subgroup.Endelig lancerede Videnskabsministeriet i samarbejde med Finansministeri-et, Beskæftigelsesministeriet og det daværende Velfærdsministerium i de-cember 2008 en fælles strategi for øget opmærksomhed omkring tilgænge-ligheden af it-baserede arbejdsværktøjer på offentlige arbejdspladser.Som et led i udmøntningen af strategien har IT- og Telestyrelsen udarbejdeten skabelon for en it-tilgængelighedspolitik for offentlige myndigheder, som
3
på et strategisk og ledelsesmæssigt niveau skal medvirke til at sætte fokuspå tilgængeligheden af hjemmesider, applikationer og it-systemer i al almin-delighed. Videnskabsministeriet har endvidere relanceret Udbudsværktøjs-kassen, som offentlige myndigheder kan anvende i forbindelse med udbud,udvikling og indkøb af tilgængelige it-løsninger.Der afventes stadig afklaring bl.a. angående udviklingen af en fælleseuro-pæisk standard for it-tilgængelighed i forbindelse med offentlige indkøb af it-produkter og –tjenesteydelser (mandat 376), før strategiens fase 2 kanigangsættes.I øvrigt har videnskabsministeren – efter drøftelse med it-ordførerne i Folke-tinget – besluttet, og for så vidt angår kommuner og regioner er det aftalt ikommuneaftalerne, at alle offentlige myndigheder fra 2010 er forpligtet til atafsende dokumenter til borgere og virksomheder, der skal læses, men ikkeredigeres, i PDF/A-1-dokumentformatet. Dette er i tråd med OIO-komitéensanbefaling af 19. juni 2009 af versionen PDF/A-1a-dokumentformatet, der eren forudsætning for, at PDF-dokumenterne kan blive tilgængelige. OIO-komitéens opgave er blandt andet at bidrage til at sikre sammenhæng, prio-ritering og fremdrift i det fællesoffentlige arbejde med arkitektur, standarderog infrastruktur. OIO-komitéen er sammensat af repræsentanter for offentli-ge myndigheder. Formandskabet ligger hos Ministeriet for Videnskab, Tek-nologi og Udvikling.”
Benedikte Kiær/ Anne Bækgaard