Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juni 2010
KAK/ J.nr. 2010-3037
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. juni 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 515(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 515:”Vil ministeren venligst indhente en redegørelse fra kommunen, hvori mini-steren bl.a. udbeder sig svar på, hvornår forholdene forventes bragt i orden,samt kommentere "Sådan behandler kommunen ældre i nød" fra Ekstrabla-det.tv den 6. juni 2010 14:10, hvor det fremgår, at efter et plejehjem brændtened, halter det med at give de ældre nye og ordentlige boligforhold m.v.?”
Svar:Efter de gældende regler i almenboligloven og den almene lejelov har enalmen lejer ret til en erstatningsbolig, hvis lejeaftalen bortfalder, f.eks. somfølge af brand. Det er kommunalbestyrelsen, som har pligten til at anviselejeren en erstatningsbolig. Denne skal være af passende størrelse, belig-genhed, kvalitet og udstyr. Reglerne regulerer ikke, hvornår lejeren har kravpå erstatningsboligen, men den skal i sagens natur stilles til rådighed hur-tigst muligt.Den aktuelle sag handler om en brand den 27. april 2010 på plejecentretSolvænget i Allerød Kommune. Af den indhentede redegørelse fra kommu-nen fremgår det, at én beboer døde under branden, mens 17 beboere mi-stede deres bolig. Alle 17 beboere blev midlertidigt genhuset på kommunensøvrige to plejecentre inden for få timer efter branden.Status er nu, at fem beboere har fået tilbudt en permanent bolig i kommu-nen, én beboer har søgt om at flytte til en anden kommune, ni beboere vil
2
blive boende i deres midlertidige bolig, indtil de kan tilbydes en permanenterstatningsbolig, mens to beboere er døde.Kommunen har påbegyndt arbejdet med at etablere en pavillonløsning tilgenhusning af de ni beboere samt midlertidig sikring af plejeboligkapacite-ten. Pavillonboligerne forventes at være klar til indflytning til september.Jeg kan sagtens forstå, at det er frustrerende for ældre sårbare menneskerat være nødt til i en periode at bo under ringere forhold som følge af brand.På den anden side vil det kræve en meget betydelig tomgangs-kapacitet,hvis en kommune til enhver tid umiddelbart skulle kunne løse et problemsom det aktuelle i Allerød. Det er imidlertid klart, at en kommune, som får engenhusningsforpligtelse som følge af f.eks. brand, må gøre sit yderste for atmindske generne for de berørte beboere mest muligt.Efter min opfattelse reagerede Allerød Kommune meget hurtigt ved straks atgå i gang med at etablere en pavillonløsning, ligesom kommunen har udvistforståelse for, at det er vanskeligt for beboerne at undvære deres personligeejendele og derfor nu vil forsøge at få tilvejebragt de vigtigste ejendele fradet sted, hvor de er opmagasineret. Jeg har også registreret, at kommunener meget opmærksom på beboernes behov for den tryghed, der ligger i atblive plejet af det kendte personale.Alt i alt mener jeg således, at Allerød Kommune bestræber sig på at håndte-re situationen bedst muligt.
Benedikte Kiær/ Mikael Lynnerup Kristensen
Bilag vedlagt: Redegørelse fra Allerød Kommune