Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
871492_0001.png
871492_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 29. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
SCF/ J.nr. 2010-3385
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 4. juni 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 500(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 500:”Vil ministeren redegøre for, hvorvidt kommuner med hjemmel i lovgivningenkan gennemføre brevkontrol af post til anbragte børn i plejefamilier og i denforbindelse kommentere artiklen "Børns vilkår: ulovlig brevkontrol i Tårnby"fra Information den 11. februar 2010, som beskriver, at Tårnby Kommuneforetager brevkontrol af to anbragte pigers post?”
Svar:Jeg vil ikke kommentere på den konkrete sag, men redegøre for de generel-le regler om brevkontrol og afgørelser om samvær og kontakt mellem an-bragte børn og unge og deres forældre og netværk.Efter servicelovens § 69, stk. 2, skal kommunalbestyrelsen, i det omfang detmå anses for nødvendigt under hensyn til formålet med anbringelsen, træffeafgørelse om barnets eller den unges forhold under anbringelsen. Detteindebærer blandt andet, at kommunalbestyrelsen kan regulere barnets ellerden unges samvær med personer fra netværket mv. Når et barn eller en unganbringes uden for hjemmet, skal kommunalbestyrelsen sørge for, at bar-nets eller den unges forbindelse til andre nærtstående end forældrene hol-des ved lige i det omfang, det vurderes at være til gavn for barnet eller denunge. Kontakten mellem barnet eller den unge og de pårørende kan blandtandet bestå ved brev-, mail- eller telefonkontakt. I tilfælde, hvor det findesnødvendigt atafbryde forbindelsenmellem barnet eller den unge og de på-rørende, skal det ske som en beskyttelse af barnet eller den unge.
2
Forældremyndighedsindehaveren og den unge, der er fyldt 15 år, kan klageover en afgørelse efter servicelovens § 69, stk. 2, jf. servicelovens § 167,stk. 2. Det bemærkes, at med lov nr. 628 af 11. juni 2010 om ændring afserviceloven m.v. (Barnets Reform), ændres klagealderen til 12 år for barneteller den unge.Efter servicelovens § 71, stk. 3, kan kommunens børn og unge-udvalg træffeafgørelse om at afbryde forbindelsen mellem barnet eller den unge og foræl-drene – herunder blandt andet afbryde brevveksling og telefonsamtaler, nårdet er nødvendigt af hensyn til barnets eller den unges sundhed eller udvik-ling.Servicelovens § 123 giver kommunens børn og unge-udvalg mulighed for attræffe afgørelse omkontrolmed barnets eller den unges brevveksling, nårbarnet eller den unge er anbragt på en døgninstitution. Bestemmelsen finderikkeanvendelse i sager, hvor barnet er anbragt i en plejefamilie. Det be-mærkes, at med lov nr. 551 af 26. maj 2010 om en styrkelse af indsatsenover for kriminalitetstruede børn og unge udvides adgangen til at foretagebrev- og telefonkontrol dog til at omfatte børn og unge, der er anbragt påopholdssteder.Jeg har noteret mig, at det fremgår af artiklen, at sagen vil blive indbragt forOmbudsmanden.
Benedikte Kiær
/ Lise Stidsen Vandahl