Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
864582_0001.png
864582_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
15. juni 2010
Socialudvalget har i brev af 31. maj 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 484 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Line Barfod (El).J.nr. 2010-0009676

Spørgsmål nr. 484:

”Ministeren bedes kommentere artiklerne i avisen Kommunen den 6. maj 2010,herunder ministerens reaktion på oplysningen om at en række thailandske kvinder,der er for nedslidte til at klare hårdt fysisk arbejde, vælger at gå ind i prostitutionfor at overleve, frem for at få nogle tilbud om job, de kan magte?”

Endeligt svar:

Det er efter min mening ikke rimeligt at hævde, at det er mangel på egnede jobtil-bud, der får nogle kvinder til at vælge at gå ind i prostitution. Beskæftigelseslov-givningen indeholder en række muligheder for at hjælpe mennesker, der er nedslid-te, med at få et job, de kan magte. Det kan enten være job på det ordinære arbejds-marked eller, hvis arbejdsevnen er varigt nedsat, gennem et fleksjob. Der er ogsåmulighed for at igangsætte revalideringsforløb, der kan hjælpe mennesker, der harbegrænsninger i deres arbejdsevne med at blive fastholdt eller komme ind på ar-bejdsmarkedet.Dertil kommer, at vi gennem fx kontanthjælp eller starthjælp har spændt et økono-misk sikkerhedsnet ud under dem, der ikke på anden måde kan forsørge sig selv el-ler deres familie.Det er vigtigt, at vi som samfund gør en indsats for at modvirke prostitution, og destore menneskelige og sociale konsekvenser, det fører med sig. Det er imidlertidmin opfattelse, at indsatsen for at undgå at kvinder - af alle nationaliteter - søgerind i prostitution, primært skal findes gennem sociale tiltag.Socialministeriet har til brug for besvarelsen oplyst, at kommunalbestyrelsen efterservicelovens § 12 skal sørge for tilbud om gratis rådgivning til personer med ned-sat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Tilbuddet områdgivning skal også omfatte opsøgende arbejde for at nå ud til grupper, som måformodes ikke selv at ville henvende sig. Prostituerede er blandt de persongrupper,som er omfattet af den særlige kommunale rådgivningsforpligtelse, jf. vejledningnr. 1 til serviceloven af 5. december 2006 om formål og andre generelle bestem-melser i serviceloven.
Kommunens rådgivningstilbud skal være åbent og kan være anonymt, hvis der ikkeer behov for en ydelse eller for at træffe en afgørelse. Rådgivningsforpligtelsengælder f.eks. prostituerede, der ønsker at komme ud af prostitution, ligesom detgælder indsatsen for at forebygge, at unge kommer ind i prostitution.I rådgivningen af voksne, der ønsker at komme ud af prostitution, vil der ud overrådgivning og afklaring af den enkeltes personlige forhold og ressourcer skulleindgå en afklaring af eventuelle behov for psykologbistand eller andre behandlings-tilbud. Herudover vil det være relevant at bistå den prostituerede med at undersøgemulighederne for et andet indtægtsgrundlag, herunder arbejdsindtægt eller evt.kontanthjælp, aktivering, revalidering, førtidspension, eventuelle muligheder forgældsanering m.v. med henblik på at understøtte den enkeltes ønske om at kommeud af prostitution.Socialministeriet har en klar forventning om, at kommunerne overholder loven,som klart siger, at de skal hjælpe borgere med særlige sociale problemer - og detgælder altså også prostitution. Kommunerne kan hos Kompetencecenter Prostituti-on få rådgivning og vejledning om alt det de har brug for, når borgere henvendersig for at få hjælp til at komme ud af prostitution. Kommunerne har også mulighedfor at sende deres ansatte helt gratis på kursus. Socialministeriet opfordrer kommu-nerne til at komme i gang med at bruge de tilbud, de har til rådighed.Socialministeriet har endvidere oplyst, at Kompetencecenter Prostitution er op-mærksomme på, at landets kommuner har meget forskellige vilkår og erfaringermed at håndtere problemer omkring prostitution. Kompetencecenter Prostituti-on har derfor ingen forventning om, at alle kommuner skal have et omfattende be-redskab eller en stor ekspertise på området.I 2009 udgav Kompetencecenter Prostitution publikationen ”Aspekter af prostituti-on” der retter sig mod kommunale sagsbehandlere, der i deres arbejde møder pro-stituerede. Bogen er uddelt til alle landets kommuner.I efteråret 2010 afholder Kompetencecenter Prostitution to temadage for kommu-nale sagsbehandlere på voksenområdet. Kompetencecenter Prostitution tilbyderdesuden løbende at afholde temadage for samarbejdspartnere, relevante faggrupper,og for relevante undervisningsinstitutioner på det sociale område.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2