Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
869422_0001.png
869422_0002.png
869422_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juni 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MAB/ J.nr. 2010-2776
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 26. maj følgerhermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 467 (SOUAlm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF)
Spørgsmål nr. 467:” Vil ministeren venligst, eventuelt med supplerende svar fra justitsministe-ren, forholde sig til indholdet i artiklen "Børn af fængslede forældre bliversvigtet" fra Kristeligt-Dagblad.dk den 18. maj 2010 10:14, hvoraf det fremgår,at forholdene i fængslerne gør det svært for børn at besøge deres forælder,og at dette har negative konsekvenser for børnenes udvikling, og vil ministe-ren forholde sig til, om den i artiklen omtalte bog fra Institut for Menneskeret-tigheder giver anledning til ændringer i eksempelvis gældende lovgivning,praksis m.v., herunder behovet for at udbrede gode lokale erfaringer til re-sten af landet, og vil ministeren venligst i forlængelse af sin kommentar for-holde sig til, hvordan samfundet, myndighederne m.v.. kan blive bedre til, atansvarliggøre, forklare og gøre det klart for straffede forældre, at deres kri-minelle aktiviteter har en negativ effekt på deres børn og skader deres udvik-ling, og afslutningsvis bedes ministeren oplyse, om der findes forskning ellerundersøgelser m.v., der peger i retning af, at fængslede forældre via sam-vær med deres børn har en negativ indflydelse på barnets udvikling?”
Svar:Socialministeriet har til brug for besvarelsen bedt om bidrag fra Justitsmini-steriet, som jeg kan henholde mig til:Justitsministeriet har til brug for besvarelsen bedt om bidrag fra Direktoratetfor Kriminalforsorgen, som jeg har oplyst følgende:
2
”Direktoratet for Kriminalforsorgen har de senere år har haft stort fokus på atforbedre besøgsforholdene i forhold til børn. Der er således i mange fængs-ler etableret særlige familiebesøgsrum, legerum, udendørs legepladser m.v.Derudover er der etableret besøgslejligheder/familiebesøgsrum i to lukkedefængsler (Østjylland og Ringe) med mulighed for overnatning, ligesom derplanlægges etableret besøgslejligheder i Anstalten ved Herstedvester og idet kommende fængsel i Østdanmark. Mange arresthuse har istandsat be-søgsrum, og flere steder er der indrettet familiebesøgsrum. Blandt andet erder i Vestre fængsel sket en renovering af besøgsfaciliteterne, og der er iBlegdamsvejens Fængsel opført en hel ny besøgsbygning med gårdhaver.Begge steder er der helt nyrenoverede familiebesøgsrum. Det skal dog be-mærkes, at der på grund af bygningsforholdene i arresthussektoren mangesteder er begrænsede muligheder for indretning af særlige besøgsfaciliteterfor børn.Artiklen nævnt i spørgsmålet omhandler en ny bog om børn af fængslede:”Når straffen rammer uskyldige” (PeterScharff Smith og Janne Jakobsen).Idenne bog er det bl.a. foreslået, at børn skal have ret til at besøge deresfængslede forælder mere end én time ugentlig.Direktoratet kan hertil oplyse, at en indsat ifølge reglerne har ret til mindst étugentligt besøg af mindst én times varighed og så vidt muligt af to timersvarighed. En varetægtsarrestant har som udgangspunkt ret til besøg, så ofteforholdene tillader det, og besøgstiden må ikke være kortere end en halvtime. Der kan i den enkelte institution gives tilladelse til besøg i videre om-fang. Det er institutionens leder, der fastsætter nærmere regler om besøge-nes afvikling, herunder i hvilket tidsrum der kan afvikles besøg.Besøgstiden kan således variere fra institution til institution afhængig af for-holdene. Det er imidlertid direktoratets erfaring, at institutionerne genereltudviser den størst mulige fleksibilitet, og at der ofte gives tilladelse til besøgud over de gældende reglers ”minimumsgrænser”.Kriminalforsorgen har endvidere regler, der sikrer, at besøg af børn har sær-lig status og skal undergives særlig sagsbehandling. Blandt andet skal an-søgninger om besøg af børn så vidt muligt imødekommes, ligesom mulighe-den for udvidet besøg skal overvejes.I forhold til, hvorvidt fængslede forældres samvær med deres børn har nega-tiv indflydelse på barnet, er det Kriminalforsorgens erfaring, at det i langt defleste tilfælde er af afgørende betydning for barnet, at der er mulighed for athave en fornuftig kontakt med sin fængslede forælder. Dette underbygges afden eksisterende forskning på området (Boswellog Wedge 2007, Else Chri-stensen 1999, Peter Scharff Smith og Janne Jakobsen, 2010).
3
Direktoratet kan endvidere oplyse, at man er ved at nedsætte en intern ar-bejdsgruppe bestående af ansatte med særlig kendskab til arbejdet medindsattes børn. Gruppen skal komme med et oplæg til, hvordan der kan skeforbedringer i forhold til de indsattes børn. Kriminalforsorgens Børneforum vilogså blive inddraget i dette arbejde. Kriminalforsorgens Børneforum blevnedsat i september 2009 og består af en række aktører, herunder eksternerepræsentanter med særlig viden om børn. Socialministeriet er ligeledesrepræsenteret i dette forum. Tanken er, at man i dette forum kan dele nyviden og drøfte nye ideer og løsningsmuligheder, og at børneforummet skalbistå Kriminalforsorgen med at håndtere de problemer, de indsattes børnhar.Kriminalforsorgen kan i øvrigt oplyse, at anbefalingerne fra bogen ”Når straf-fen rammer uskyldige” vil blive inddraget i Kriminalforsorgens videre arbejdepå området.”
Benedikte Kiær/ Lise Stidsen Vandahl