Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. juni 2010
LKR/ J.nr. 2010-2470
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. maj 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 457(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Bente Dahl (RV).
Spørgsmål nr. 457:”På baggrund af at det i pressen har været fremme, at blinde har en megetlav arbejdsfrekvens, og hvor pressen gav det indtryk, at der ikke findes no-gen, der er selvforsørgende, bedes ministeren gøre rede for, hvor mangesynshandicappede i landet der er selvforsørgende, både i faktuelle tal og iprocent af hele denne handicapgruppe.”
Svar:Socialministeriet har taget kontakt til Beskæftigelsesministeriet, der oplyser,at:”Deter ikke muligt at svare på det stillede spørgsmål om blindes arbejdsfre-kvens, da der ikke findes registerdata på området."Socialministeriet har derfor taget kontakt til Det Nationale Forskningscenterfor Velfærd (SFI), der blandt andet har gennemført en undersøgelse omhandicap og samfundsdeltagelse fra 2006, og som på nuværende tidspunkter i gang med at afslutte en undersøgelse om levevilkår for mennesker medsynshandicap.SFI skønner, at der minimum er 4000 personer mellem 20 og 59 år, der kankarakteriseres som stærkt svagsynede eller blinde.
2
SFI har foretaget et skøn over andelen af selvforsøgende blandt blinde ogstærkt svagsynede baseret på et stikprøveudtræk på i alt 960 personer, derer medlem af Dansk Blindsamfund.På baggrund heraf skønnes det, at der er ca. 16 pct., der ikke modtagernogen form for forsørgelsesydelse, eller som udelukkende modtager ledig-hedsydelse, og derfor må forventes at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.Der er dog en del personer med synshandicap, der modtager en eller andenform for forsørgelsesydelse, men som samtidig er i arbejde. Det skønnes, atca. 42 pct. af de 4000 personer, som er stærkt svagsynede eller blinde, er iarbejde. Heri er inkluderet de 16 pct., som ikke modtager nogen for formforsørgelsesydelse, eller som udelukkende modtager ledighedsydelse.De 42 pct. dækker dog over meget store forskelle i, hvor meget den enkeltearbejder, og hvor stor en del af forsørgelsen, der dækkes via en offentligydelse.Vurderingen af, om en person er selvforsørgende afhænger af definitionen.Hvis man definerer en person, der er selvforsørgende, som personer, derhar en bruttoindkomst på over 8000 kr. om måneden (svarende til et lavtløn-net deltidsjob) og i øvrigt arbejder over 15 timer om ugen, er andelen af selv-forsørgende ca. 29 pct.Det bemærkes, at revalidering og SU regnes for en forsørgelsesydelse, lige-som fleksjob medregnes som en offentlig forsørgelsesydelse.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann