Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København KDato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:24. november 2009Lovafdelingen2009-792-1086LOJ42143
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 39 (Alm. del), som Folketin-gets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 23. oktober 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra udvalget.
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 39 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):
”På baggrund af foreningen SAVN's foretræde for Socialud-valget den 22. oktober 2009, bedes ministeren oplyse, omministerens holdning til at gennemføre en valid undersøgelseaf hvilke effekter det har på indsattes risiko for tilbagefald tilkriminalitet efter endt afsoning, når kontakten til familien ogpårørende opretholdes under indsættelsen.”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at forskning i betydningenaf indsattes kontakt under afsoning til personer, hvortil han eller hun harnære relationer, sammenholdt med recidiv er yderst begrænset.International forskning vedrørende betydningen af indsattes ”socialebånd” under afsoning peger dog på, at stærke bånd under afsoningen tilsamfundet uden for fængslet sænker risikoen for, at den løsladte recidive-rer. Kontakten til personer, hvortil han eller hun har nære relationer, er etaf flere elementer af det sociale bånd, der også inkluderer kontakt til ar-bejdsmarkedet, uddannelsesinstitutioner, adgang til bolig og materiellefornødenheder efter løsladelse mv. Jo stærkere socialt bånd, des mindreer risikoen for at recidivere.Seniorforsker i Institut for Menneskerettigheder Peter Scharff Smith har iartiklen ”Når straffen rammer uskyldige” (Social Kritik 106/2006) anført,at flere studier har vist, at meningsfyldt kontakt med familien under ogefter afsoningen kan mindske recidivet og styrke muligheden for at blivereintegreret i lokalsamfundet.1Kriminalforsorgen har ikke aktuelt planer om udarbejdelse af en størreundersøgelse af den karakter, som nævnes i spørgsmålet. Kriminalfor-sorgens erfaring er, at det er af væsentlig betydning for den indsatte ogfor familien, at der er mulighed for at opretholde kontakt til familien un-der indsættelsen i videst muligt omfang. Kriminalforsorgen har såledesogså såvel i forhold til regler som i handleplansarbejdet med den enkelteindsatte lagt vægt på, at kontakten til familien opretholdes. Kriminalfor-sorgen henviser i den forbindelse til følgende initiativer mv.:
Se bl.a. ”The impact of incarceration and reentry on children” (Jeremy Travis and Mi-chelle Waul, 2004).2
1
Som nævnt i besvarelsen af spørgsmål nr. 38 fra Folketingets So-cialudvalg (Alm. del) skal det allerede ved indsættelsen afdækkes,om en indsat har børn, som den pågældende ønsker besøg af ellerønsker at kontakte telefonisk. Desuden indgår familiemæssige re-lationer som en del af den handleplan, der udarbejdes.Der er mulighed for besøg af familien under indsættelsen, og derer særlige regler, der sikrer, at besøg af børn har særlig status ogskal undergives særlig sagsbehandling. Blandt andet skal ansøg-ninger om besøg af børn så vidt muligt imødekommes, og mulig-heden for udvidet besøg skal overvejes.Besøgsforholdene i arresthuse og fængsler renoveres løbendemed særligt fokus på besøg af børn, og der er mange steder eta-bleret særlige familiebesøgsrum, legerum, udendørs legepladserm.v.Derudovererderetableretbesøgslejlighe-der/familiebesøgsrum i to lukkede fængsler (Statsfængslet Østjyl-land og Statsfængslet i Ringe) med mulighed for overnatning, ogder planlægges besøgslejligheder i Anstalten ved Herstedvesterog i det kommende fængsel på Falster.I personalets uddannelse indgår undervisning vedrørende besøg afbørn, og der har i 2008 og 2009 været afholdt særlige temadagefor personale i fængsler og arresthuse om håndtering af børn vedbesøg og støtte til den indsatte i kontakten med børnene.For så vidt angår udgang vil der kunne gives tilladelse til hyppi-gere weekendudgang end den almindelige ordning med udganghver tredje uge. Typisk gives der weekendudgang hver 14. dag,hvis barnet har problemer, som kan afhjælpes ved, at den indsatteforælder kommer hyppigere ud. Desuden kan indsatte få udgangtil barnets egen fødselsdag til og med det 15. år samt udgang tilbarnets første skoledag.Kriminalforsorgen er i gang med at afprøve et projekt, hvor ind-satte og deres partner tilbydes forældrekursus. Et projekt har væ-ret afviklet i det åbne Statsfængsel i Jyderup, og et projekt er un-der afvikling i det lukkede Statsfængsel i Vridsløselille.Kriminalforsorgen har nedsat et mødeforum, hvor en række aktø-rer, herunder eksterne repræsentanter med særlig viden om børn,deltager. Blandt disse er Foreningen Savn repræsenteret. Formåleter at styrke udviklingen på området og drøfte nye ideer og løs-ningsmuligheder.En indsat har ret til at have sit barn under tre år hos sig i instituti-onen, hvis den indsatte selv er i stand til at passe barnet. Det erforudsat, at man i videst muligt omfang – ved f.eks. at benytte ud-3
stationering eller alternative afsoningsmuligheder – søger at und-gå, at børn anbringes i afsoningsinstitutioner. Der er udvalgtefængsler, hvor der er mulighed for at medbringe børn.På Kriminalforsorgens åbne pension Engelsborg er indrettet etfamiliehus, hvor dømte forældre har mulighed for at afsone sam-men med deres børn i alderen 0-15 år. Formålet med familiehuseter at tage bedre hånd om belastede og udsatte familier, hvor en el-ler begge forældre skal afsone en fængselsstraf. I familiehuset fårman hjælp til at styrke forældrerollen, samtidig med at børnenesikres stabil omsorg.Kriminalforsorgen har lagt vægt på information til de pårørende iform af en folder samt en familievenlig hjemmeside, hvor der eret særligt afsnit for børn. Derudover yder Kriminalforsorgens på-rørendelinje anonym telefonrådgivning.
4