Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 4. maj 2010
JTR/ J.nr. 2010-1770
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 8. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 389(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).
Spørgsmål nr. 389:”Med henvisning til SOU alm. del - bilag 208 bedes ministeren redegøre for,hvilken indsats der i dag gøres for at sikre børn i udsatte familier, som f.eks.familier, hvor en eller begge forældre er på sygedagpenge og i arbejdsprøv-ning, ikke udsættes for omsorgssvigt, og derudover ønskes ministerens budpå, hvordan man fremover kan forstærke indsatsen, for at sikre at børnene idisse familier får den støtte de har behov for?”
Svar:For så vidt angår den del af spørgsmålet, der vedrører tilrettelæggelsen afindsatsen over for forældre på sygedagpenge, og som får vurderet deresarbejdsevne, har Socialministeriet indhentet bidrag fra Arbejdsmarkedssty-relsen. Arbejdsmarkedsstyrelsen oplyser følgende:”Personer,der søger hjælp, skal altid behandles godt og hurtigt og have dennødvendige vejledning. Det gælder ikke mindst personer, der på grund afsygdom er havnet i en vanskelig situation. Samtidig er det afgørende, atpersoner med nedsat arbejdsevne så hurtigt som muligt får afklaret, hvilkemuligheder de har for at forblive på arbejdsmarkedet.Det er desværre sådan, at risikoen for at miste fodfæstet på arbejdsmarke-det stiger uge for uge under en sygemelding. Af den grund er det vigtigt atsørge for, at sygemeldte ikke bliver overladt til sig selv, men får en tidlig ogaktiv indsats, som er individuelt tilrettelagt og tager hensyn til deres hel-bredssituation og ressourcer.
2
Arbejdsprøvning bruges ikke længere som begreb i lovgivningen. I stedetkan kommunerne som et redskab til at vurdere arbejdsevnen give tilbud omvirksomhedspraktik. Formålet med tilbuddet er at få fastlagt, hvor meget enperson med sit helbred og sine ressourcer kan arbejde, samt hvilken type afarbejde personen kan varetage. Tilbud om virksomhedspraktik er derfor endel af sygeopfølgningen, men den skal naturligvis tilrettelægges således, atder tages hensyn til personens helbredstilstand og ressourcer”.Kommunalbestyrelsen har en forpligtelse til at føre tilsyn med de forhold,som børnene og de unge i kommunen lever under. Dette tilsyn skal føres påen sådan måde, at kommunen så tidlig som muligt, kan få kendskab til til-fælde, hvor der må antages at være behov for støtte til et barn eller en ung.Dette følger af servicelovens § 146. Dette tilsyn skal sikre at børn og unge,der er i risiko for at komme i en udsat livssituation, opspores og støttes såtidligt som muligt i deres livsforløb.I forhold til støttemulighederne over for børn, unge og familier kan jeg oplysefølgende om de generelle regler i servicelovens kapitel 11:Hvis en kommune modtager en underretning fra personer omkring barnet fxen pædagog eller en lærer om, at et barn eller en ung er udsat for omsorgs-svigt, skal kommunalbestyrelsen træffe afgørelse om at undersøge barnetsforhold, hvis det må antages, at barnet eller den unge kan have behov forsærlig støtte.Såfremt undersøgelsen peger på, at barnet har behov for støtte, kan kom-munalbestyrelsen iværksætte en af de støttemuligheder, som er oplistet iservicelovens § 52, stk. 3. Indsatserne spænder bl.a. over praktisk pædago-gisk støtte i hjemmet, en aflastningsordning, en anbringelse af barnet ellerden unge uden for hjemmet samt anden hjælp, der har til formål at yde råd-givning, behandling og praktisk og pædagogisk støtte.Med Barnets Reform er der truffet aftale om en række yderligere tiltag medhenblik på at styrke indsatsen over for udsatte børn og unge. Jeg vil ikkeredegøre for disse ændringer i detaljer, men henvise til den aftale, som sats-puljepartierne indgik i efteråret om Barnets Reform og til lovforslag L 178,som er under behandling i folketinget.
Benedikte Kiær
3
/ Lise Vandahl Stidsen