Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
850948_0001.png
850948_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. maj 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RKA/ J.nr. 2010-1684
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. april 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 387(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF)
Spørgsmål nr. 387:”Ministeren bedes oplyse om det inden for lovgivningens rammer principielter muligt at give dispensation til at etablere en helårspulje, hvor det vil væremuligt at skaffe tag over hovedet til udenlandske hjemløse, på samme vilkårsom socialministeriets pulje til etablering af nødovernatning, eller vil det kræ-ve en lovændring, og hvordan kunne en sådan i givet fald udformes?”
Svar:Til brug for svaret har jeg bedt integrationsministeren om et bidrag. Detfremgår heraf, at:”Udenlandske hjemløse, hvis ophold er betinget af, at de har midler til egetophold, har ikke lovligt ophold og har derfor pligt til at udrejse af Danmark.”Jeg kan oplyse, at der lovgivningsmæssigt principielt intet er til hinder for atetablere en helårspulje, der kan søges af NGO’er, med det formål at skaffeudenlandske hjemløse uden lovligt ophold tag over hovedet.Det vil imidlertid efter min opfattelse ikke være hensigtsmæssigt. Jeg tror, atvi med en sådan pulje fastholder udenlandske statsborgere i Danmark i enuacceptabel social situation uden tilstrækkelige midler til at leve for. Jegsynes, som det fremgår af regeringens arbejdsprogram, at vi skal undersø-ge, hvordan hjemsendelsen af udenlandske hjemløse kan gøres mere effek-tiv. Regeringen har allerede indgået aftale med Dansk Folkeparti om enmere effektiv hjemsendelse, jf. aftale af 15. marts 2010 ”Nye regler for at få
2
permanent opholdstilladelse og serviceeftersyn af udlændinge- og integrati-onspolitikken”. I øvrigt vil jeg henvise til, at der finder en massiv omfordelingsted i EU i kraft af fx Socialfonden – det er en god og perspektivrig måde athjælpe på.
Benedikte Kiær/ Peter Juul