Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 19. april 2010
LLA/ J.nr. 2010-852
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. marts 2010følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 361(SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Møller (S)
Spørgsmål nr. 361:”På baggrund af ministerens svar på S 1533 i Folketingssalen, hvor ministe-ren gentagne gange fastslog, at Ankestyrelsen kun kunne behandle klagerfra kommuner, der enten var af generel eller principiel karakter, og hvor mi-nisteren desuden oplyste, at man intet kendskab havde til, hvorfor der varsket en voldsom stigning i antallet af ankesager rejst af kommunerne, bedesministeren undersøge og oplyse, om stigningen i kommunale ankesagerefter ministerens vurdering alle er af generel eller principiel karakter.”
Svar:Som bidrag til svar på spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Anke-styrelsen.Ankestyrelsen udtaler:”Af retssikkerhedslovens § 63 fremgår det, at de sociale nævns afgørelsersom hovedregel ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed.Ankestyrelsen kan dog optage et nævns afgørelse til behandling på bag-grund af en klage fra den person, afgørelsen vedrører, eller fra kommunal-bestyrelsen, hvis Ankestyrelsen skønner, at afgørelsen har principiel ellergenerel betydning. Ankestyrelsen kan dermed alene behandle sagen, i detomfang sagen vurderes være af principiel eller generel betydning.Der kan være flere grunde til at en sag har principiel eller generel betydning.Begrebet "principiel eller generel" findes i retssikkerhedslovens § 55, stk. 2nr. 1, og er ikke entydigt defineret i lovgrundlaget.
2
Sondringen om hvorvidt en sag er principiel eller generel er ikke skarp, menoverordnet set skal sagen være så generel, at den kan bruges som vejled-ning for lignende sager.En sag er f.eks. principiel, hvis den omfatter forhold - typisk fortolknings-spørgsmål - Ankestyrelsen ikke tidligere har taget stilling til, herunderspørgsmål i forbindelse med nye regler. Det samme gælder, hvis sagenvedrører spørgsmål, hvor ændrede samfundsforhold skaber behov for attage praksis op til fornyet vurdering. Endvidere vil en sag være principiel,hvis den i øvrigt berører et område, hvor Ankestyrelsen finder, der er behovfor at ændre praksis eller afgørelsen strider mod offentliggjort praksis.En sag er f.eks. generel, hvis Ankestyrelsen finder den egnet til at udstikkeretningslinier for et bestemt område, eller hvis sagen viser betydelig forskel iretsopfattelsen lokalt eller regionalt.Det er Ankestyrelsen, som vurderer, om en afgørelse er så principiel ellergenerel, at den skal udsendes som en principafgørelse.For Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg gælder tilsvarende, at udvalgetkan behandle klager over afgørelser truffet af et beskæftigelsesankenævn,hvis Ankestyrelsen skønner, at sagen har generel eller principiel betydning,jf. retssikkerhedslovens § 59 a.For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt stigningen i kommunale ankesa-ger alle er af generel eller principiel karakter kan oplyses, at den statistik, der1refereres til, alene vedrører de sager, der er antaget som værende af gene-rel eller principiel karakter. Der foreligger ikke en statistik over modtagne ogsenere afviste anmodninger om principiel behandling. Ankestyrelsen harimidlertid pr. 1. februar 2010 iværksat en registrering af alle indkomne an-modninger om principiel behandling, således at det fremadrettet vil væremuligt at opgøre fordelingen af sagerne på henholdsvis ”borgerklage” eller”kommuneklage”.”Jeg kan henholde mig til Ankestyrelsens bemærkninger.Lovens ordning er altså sådan, at Ankestyrelsen kun kan behandle klager frakommunalbestyrelser eller borgere, som har generel eller principiel betyd-ning. Jeg finder derfor ikke grundlag for at foretage en særskilt undersøgelseaf, om det er tilfældet i praksis. Jeg kan derimod henvise til den af Ankesty-relsen nævnte registrering, som er iværksat fra 1. februar 2010.
Benedikte KiærAngivet i svar på SOU alm.del spørgsmål 135, og gengivet i svar på SOU alm.delspørgsmål 216.1
3
/ Eva Pedersen