Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
882141_0001.png
882141_0002.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
20. august 2010
Socialudvalget har i brev af 16. marts 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 349 (alm.del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic(SF).
J.nr. 2010-0012154/2010-0005501

Spørgsmål nr. 349:

”På baggrund af problemstillingen beskrevet i SOU alm. del - bilag 184 bedesministeren redegøre for, om det er inden for lovens rammer, når nogle kommunervælger at betragte overnattende frivillige "plejere" hos en psykisk sygførtidspensionist som "samboere".”

Endeligt svar:

Baggrunden for spørgsmålet er en henvendelse fra en psykisk syg, enlig førtidspen-sionist, hvori det beskrives, at vedkommende har behov for at familiemedlemmerovernatter og hjælper til i dagligdagen. Borgeren har fået modstridende oplysningerfra forskellige kommuner i forhold til, om vedkommende skal betragtes som enligeller samlevende ved beregningen af sin pension.Ifølge reglerne skal pensionister, der er samlevende, have beregnet pensionen somsamlevende, og pensionister, der ikke er samlevende, skal have pensionen beregnetsom enlige.Personer anses som enlige, når de ikke lever i et samlivsforhold, hvor parternegennem kontante bidrag, arbejde i hjemmet eller på anden måde bidrager til denfælles husførelse, og hvor samlivet ikke kan føre til ægteskab eller registreret part-nerskab efter dansk ret.Ankestyrelsen har behandlet en række sager til belysning af spørgsmålet om, hvor-når en pensionist kan betragtes som enlig. Ankestyrelsen fandt, at der er formod-ning for, at to personer, der var tilmeldt folkeregistret på samme adresse, som ved-rørte en én-familiebolig, som udgangspunkt måtte betragtes som samlevende. I enrække tilfælde fandt Ankestyrelsen dog, at formodningen ikke kunne lægges tilgrund.Kommunen skal således i hvert enkelt tilfælde foretage en konkret individuel vur-dering af, hvorvidt der er tale om et egentligt samlivshold.Der er mange forskellige faktorer, der kan indgå i denne vurdering. Der kan f.eks.lægges vægt på, om parterne har fælles økonomi, fælles husholdning, gensidig-
hjælp til husholdning, parternes hidtidige boligforhold, omstændigheder omkringsygdom og en række andre forhold. Samtidig skal parternes egen beskrivelse afforholdet indgå i vurderingen.Kommunen skal således foretage en konkret individuel vurdering i den enkelte sagog høre parterne, før de træffer afgørelse i en sag om omberegning af pensionen fraat være beregnet på baggrund af enlig status til status som samlevende, og kommu-nens afgørelse skal indeholde en klagevejledning. De sociale nævn og Ankestyrel-sen skal sikre praksiskoordinering på tværs af kommunerne.Udgangspunktet er derfor, at forskellige kommuner ikke indenfor de gældende reg-ler og praksis bør kunne komme frem til vidt forskellige konklusioner, hvis der ertale om et uændret forhold mellem pensionisten og en overnattende frivillig ”ple-jer”.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2