Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
813219_0001.png
813219_0002.png
813219_0003.png
813219_0004.png
BILAGSOU Alm.del. spørgsmål nr. 291.
Det talte ord gælderSpørgsmål Q:”Ministeren bedes redegøre for status vedr. de obligatoriskemadordninger i daginstitutioner.”
Spørgsmål R:”Ministeren bedes redegøre for overvejelserne vedrørendekvaliteten af madordninger til børn i daginstitutioner, nårmadordninger til børn ikke prioriteres i samme udstrækningsom madordninger til voksne på arbejdsmarkedet.”

Svar:

Jeg besvarer spørgsmålene i forlængelse af hinanden.Det har jo næppe undgået nogens opmærksomhed, at der, si-den dette spørgsmål blev stillet, er indgået en politisk aftaleom frokostmåltidet. Jeg vil derfor starte med kort at beskrivede nuværende regler for et sundt frokostmåltid og så give enkort status på den aftale, der er indgået om at justere ordnin-gen, så den bliver mere fleksibel.Efter de nuværende regler skal kommunerne inden den 1. ja-nuar 2011 tilbyde alle børn i daginstitutioner et fælles sundtfrokostmåltid. Forældrenes betaling for børnenes frokostmål-tid opkræves i forbindelse med den almindelige betaling tildaginstitutionen og er således omfattet af bl.a. fripladstilskudog søskenderabat. Frokosten finansieres dels ved, at kommu-nerne har mulighed for at hæve forældrenes betaling fra 25pct. til 30 pct. af bruttodriftsudgifterne for daginstitutionen, ogdels ved at der årligt tilføres kommunerne 400 mio. kr. i blok-tilskud.Som bekendt har der været en del debat omkring reglerne forfrokostmåltidet til børn i daginstitutioner. Der har fra flere si-der været rejst et ønske om større fleksibilitet og valgfrihedfor forældrene i relation til frokostordningen. Og der har ogsåSide1af4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@e00c9cfc\@[email protected]
været ønske om en bedre sammenhæng mellem den pris, for-ældrene betaler for frokosten, og udgifterne til - og kvalitetenaf - den frokost børnene modtager.Og regeringen har lyttet til debatten og til de ønsker, som harværet fremsat fra især forældrenes side - men jo også fra enrække kommuner. Regeringen har derfor den 27. januar 2010indgået en aftale med Dansk Folkeparti og Liberal Allianceom at øge fleksibiliteten i ordningen om et sundt frokostmåltidtil alle børn i daginstitutioner.Med aftalen er vi enige om, at kommunalbestyrelsen fortsathar pligt til at tilbyde et fælles sundt frokostmåltid til alle børni daginstitutioner. Alle aftaleparter er enige om, at et fællessundt frokostmåltid i daginstitutioner fortsat er et rigtigt godtudgangspunkt. Og derfor holder vi fast i, at der skal være ettilbud om et fælles sundt frokostmåltid, og atallefår dette til-bud.For at gøre ordningen mere fleksibel er det aftalt, at forældre-ne skal have en mulighed for at beslutte at fravælge frokost-måltidet. Det skal ske ved, at forældrebestyrelsen i den enkeltedaginstitution på forældregruppens vegne kan beslutte at fra-vælge det fælles sunde frokostmåltid. For yderligere at styrkeforældrenes indflydelse på frokostmåltidet er parterne bag af-talen enige om, at det skal være muligt for forældrene selv atetablere forældrearrangerede frokostordninger de steder, hvorkommunens frokosttilbud er blevet fravalgt.I konkrete daginstitutioner, hvor kommunalbestyrelsen vurde-rer, at det er særligt påkrævet af både sociale og sundheds-mæssige årsager, vil kommunalbestyrelsen kunne fastholde, atder skal være et sundt frokostmåltid i den pågældende dagin-stitution, uanset at der er eller kommer et forældreønske omfravalg.Kommunalbestyrelsen får endvidere mulighed for at undtageskovbørnehaver for det fælles sunde frokostmåltid, idet disseinstitutioner erfaringsmæssigt kan have vanskeligt ved at ef-terleve fødevarelovens krav til bl.a. opbevaring, køl og hygi-ejne.
Side 2 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@e00c9cfc\@[email protected]
For at skabe bedre gennemsigtighed mellem kommunens fak-tiske udgifter til maden og den pris, forældrene betaler, har vibesluttet at ændre takstsystemet for frokostmåltidet. Dette skerved, at forældrenes takst sættes ned fra de maksimale 30 pct.til 25 pct. af bruttodriftsudgifterne eksklusiv udgifterne til fro-kostmåltidet. Derudover betaler forældrene op til den fuldeudgift til frokosten. Kommunen kan vælge at give et tilskud tilbetalingen af frokosten, ligesom kommunen fortsat er forplig-tet til at yde fripladstilskud og søskenderabat, såfremt foræl-drene efter de gældende regler har ret til dette.Det er aftalt, at forældrene skal have mulighed for at tilkende-give et fravalg inden udgangen af året. I forhold til, hvornårfravalget får betydning, kan der være to situationer:Den ene situation er i forhold til frokostordninger, dererind-ført, eller som er budgetteret indført i løbet af 2010. Hvis for-ældrene fravælger frokostordningen i disse tilfælde, har kom-munen indtil den 1. juli 2011 til at lukke frokostordningenned.Den anden situation er, hvis frokostordningenikkeer indførteller budgetteret indført i 2010. I de tilfælde skal ordningenikke sættes i gang, hvis der er et forældrefravalg.Kommunerne har nu indtil den 1. august 2011 til at indføre detfælles sunde frokostmåltid i alle de daginstitutioner, hvor for-ældrene ikke har fravalgt det.Jeg er meget tilfreds med, at der nu er fastlagt nogle gode ogfleksible rammer for frokostmåltidet, som både tilgodeserforældres og kommuners ønsker om mere fleksibilitet i ord-ningen.Jeg forventer at fremsætte lovforslaget først i april, og at lovenkan blive vedtages i maj i år.(svar på spørgsmål R)Jeg vil meget gerne redegøre for overvejelserne vedrørendekvaliteten af madordninger til børn.Regeringen har hele tiden været optaget af at understøtte, atalle børn i daginstitutioner skulle tilbydes et fælles sundt mål-Side 3 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@e00c9cfc\@[email protected]
tid. Et fælles sundt frokostmåltid i daginstitutionen medvirkertil at fremme gode kostvaner i en tidlig alder og forebyggerovervægt blandt de 0-6-årige børn, ligesom et sundt frokost-måltid skaber et godt udgangspunkt for børnenes trivsel, ud-vikling og læring i daginstitutionen.Når der står ”et sundt frokostmåltid” i nuværende og kom-mende lovtekst, betyder det, at måltidet skal følge de til en-hver tid gældende officielle danske anbefalinger for kost tilbørn i den relevante aldersgruppe. Disse anbefalinger kan fin-des hos Fødevarestyrelsen og på dens hjemmeside. Her kanman bl.a. læse, at børnene skal have frisk frugt hver dag ogkød og fisk hver uge.Mange har også søgt inspiration i Fødevarestyrelsens trykte ogelektroniske materialer eller har haft besøg af ”Alt Om Kostrejseholdet”. Materialerne er gratis for daginstitutioner. I ma-terialerne er der inspiration til at sammensætte og tilberedemad til børnene og ideer til, hvilke rammer der skaber et hyg-geligt frokostmåltid. Desuden er der forslag til, hvordan ma-den kan sættes på den pædagogiske dagsorden via temaerne ide pædagogiske læreplaner.Hvordan man konkret organiserer frokostmåltidet er i sidsteende en lokal beslutning. Det er således den enkelte kommu-ne, der bestemmer, om maden skal være varm eller kold, ommaden skal være økologisk, om maden skal tilberedes i insti-tutionen, leveres fra kommunalt storkøkken eller privat leve-randør mv.I den proces er det naturligt at inddrage forældrene. Det er så-ledes erfaringen, at i de kommuner, hvor der har været en tætdialog mellem kommune og forældre, er der generelt også enstor tilfredshed med frokostordningen. Jeg mener ikke, at denkonkrete organisering af måltidet skal være en statslig opgave.
Side 4 af 4Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@e00c9cfc\@[email protected]