Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
5. marts 2010
Socialudvalget har i brev af 15. februar 2010, omtrykt 17. februar 2010, stillet føl-gende spørgsmål nr. 286 (SOU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet af ikke-medlem af udvalget Jens Christian Lund (MFU).Spørgsmål nr. 286:
J.nr. 2010-0003873
”Idet der henvises til vedhæftede beskrivelse af en ankesag om pensionsydelse an-modes ministeren om at oplyse, om der reelt er forskellig opfattelse hos Pensions-styrelsen henholdsvis Ankestyrelsen om hvorvidt en anke har opsættende virkningeller ej, og om kommunen forvalter korrekt i en sådan ankesag.”Endeligt svar:Spørgsmålet er stillet på baggrund af en henvendelse fra en borger, der efter at ha-ve taget kontakt til henholdsvis Ankestyrelsen og Pensionsstyrelsen, mener at havemodtaget forskellig vejledning om, hvorvidt en klage over kommunens afgørelseom tilbagebetaling af for meget udbetalt pension har opsættende virkning.Det er kommunerne, der administrerer de sociale pensionslove for pensionistermed bopæl i Danmark, og det er således også kommunerne, der yder rådgivning ogvejledning til pensionisterne og træffer afgørelser i sager om social pension.Kommunernes afgørelser kan som hovedregel indbringes for de sociale nævn. Desociale nævns afgørelser kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.Ankestyrelsen kan dog på baggrund af en klage optage en sag til behandling, nårAnkestyrelsen skønner, at sagen har principiel eller generel betydning. Det er såle-des de sociale nævn og Ankestyrelsen, der fastlægger praksis på området.Pensionsstyrelsen har ikke kompetence til at træffe afgørelse i sager om pension tilpersoner med bopæl i Danmark. Pensionsstyrelsen kan derfor alene udtale sig vej-ledende om reglerne.Efter reglerne i de sociale pensionslove kan afgørelser, fx om tilbagebetaling af so-cial pension, påklages efter reglerne i kapitel 10 i lov om retssikkerhed og admini-stration på det sociale område (retssikkerhedsloven). Denne lov hører under Soci-alministeriets område.En klage over en afgørelse har som hovedregel ikke opsættende virkning. Detfremgår af § 72 i kapitel 10 i retssikkerhedsloven. Der er dog i loven nævnt heltsærlige undtagelser fra denne hovedregel.
Følgende fremgår af Vejledning om retssikkerhed og administration på det socialeområde:”Klager, som behandles efter kapitel 10 i retssikkerhedsloven, har som hovedregelikke opsættende virkning, jf. § 72, stk. 1. Det har ingen betydning, om der er sand-synlighed for, at klager får medhold i sin klage. Efter Ankestyrelsens praksis kanen myndighed tillægge klager over egne afgørelser opsættende virkning. Dettefremgår af forarbejderne til § 72.Myndigheden skal senest samtidig med den materielle afgørelse tage stilling tilspørgsmålet om opsættende virkning. Hvis myndigheden beslutter, at en klage overen afgørelse skal have opsættende virkning, skal dette fremgå af afgørelsen i sageneller meddeles til borgeren samtidig med afgørelsen. Forhold, der kan tale for, at enmyndighed tillægger en klage over en afgørelse opsættende virkning kan være, atder er en vis tvivl om afgørelsen, og at dens iværksættelse vil have vidtrækkendekonsekvenser for borgeren eller myndigheden, som ikke – eller kun vanskeligt –lader sig genoprette.”Ankestyrelsen fandt, ved en offentliggjort afgørelse, SM R-6-03, at der kan klagesover et afslag på at tillægge en klage opsættende virkning.Hvis en kommunalbestyrelse har truffet afgørelse om tilbagebetaling af social pen-sion, og en klage over afgørelsen ikke er tillagt opsættende virkning, kan kommu-nalbestyrelsen umiddelbart kræve tilbagebetalingen effektueret efter de regler, derfindes herom.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2