Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
761169_0001.png
761169_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. november 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MMA/ J.nr. 2009-7876
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. oktober2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 26 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen.
Spørgsmål nr. 26:”På baggrund af artiklen "Private firmaer overtager kommuners børnesager"i Ugebrevet A4 nr. 35 2009 bedes ministeren redegøre for, hvilkemyndighedsopgaver i relation til iværksættelse af § 50-undersøgelser oganbringelser af børn uden for hjemmet, der kan udliciteres.”
Svar:Det er almindeligt antaget, at en kommunalbestyrelse ikke kan overlademyndighedsudøvelse til private, medmindre der er klar lovhjemmel hertil.Ved myndighedsudøvelse forstås bl.a. den del af den kommunaleforvaltning, der består i at regulere borgernes retsforhold – typisk i form afmeddelelse af forbud, påbud og tilladelser.Der findes ikke i den sociale lovgivning udtrykkelig hjemmel til, at enkommunalbestyrelse kan overlade myndighedsudøvelse i forbindelse med §50-undersøgelser til andre. Myndighedsudøvelse i forbindelse med § 50-undersøgelser kan således ikke udliciteres.Derimod kan der efter omstændighederne udliciteres sagsforberedendevirksomhed, medmindre det fremgår af eller er forudsat i lovgivningen, at depågældende opgaver skal udføres af personer, der er ansat i forvaltningen.Dette er ikke tilfældet i lovgivningen om § 50-undersøgelser.En entydig generel afgrænsning af, hvilke sagsbehandlingsskridt der ikkeuden udtrykkelig lovhjemmel kan overlades til en privat, lader sig næppe
2
foretage, men overladelse af sagsforberedende skridt til private kan ikkeanses for udelukket, hvor det åbenbart er uden indflydelse påforvaltningsprocessen og på forvaltningsaktens indhold, om det pågældendeled i sagsforberedelsen udføres af forvaltningens ansatte eller andre.Det følger af ovenstående, at det vil bero på de konkrete omstændigheder,herunder det konkrete indhold af en udlicitering i forbindelse med en § 50-undersøgelse, i hvilket omfang der lovligt kan ske udlicitering af opgaver iforbindelse med en § 50-undersøgelse.Afslutningsvis bemærkes, at kommunalbestyrelsen ikke ved at indgå aftalermed private kan fralægge sig ansvaret for opgavens udførelse. Det vilsåledes uanset en i øvrigt lovlig udlicitering af opgaver fortsat værekommunalbestyrelsen, der har ansvaret for, at lovgivningens krav tilopgavens varetagelse opfyldes.
Karen Ellemann
/Lise Stidsen Vandahl