Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
810008_0001.png
810008_0002.png
810008_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 8. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KFI/ J.nr. 2010-888
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. januar 2010til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens en-delige svar på spørgsmål nr. 248 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Spørgsmål nr. 248:”Hvad vil ministeren gøre for at sikre kvaliteten af stofmisbrugsbehandlingen,efter der på ny er rejst kritik af den store variation i kvaliteten af behandlingfra bl.a. Henrik Rindom i TV 2 Nyhederne den 25. januar 2010?”
Svar:
Private døgnbehandlingstilbud til stofmisbrugere – og også de private ambu-lante behandlingstilbud - skal godkendes af kommunalbestyrelsen, som førertilsyn med stedet. I de centralt fastsatte retningslinier er der en række krav,som skal være opfyldt. Det drejer sig om organisation, godkendelse af pæ-dagogik, fysiske rammer, økonomi og personale, herunder den samledemedarbejdergruppes personlige og faglige kvalifikationer i forhold til mål-gruppen.Kommunalbestyrelsen i opholdskommunen skal føre det konkrete tilsyn medde tilbud, der er truffet afgørelse om i forhold til den enkelte person. Kom-munalbestyrelsen skal løbende følge de enkelte sager for at sikre sig, athjælpen fortsat opfylder sit formål.De enkelte godkendte tilbud skal også indgå i kommunalbestyrelsens be-skrivelse af en kvalitetsstandard for stofmisbrugsbehandlingen i kommunen.En kvalitetsstandard skal være tilgængelig for kommunens borgere.Der er fra centralt hold sat bredt ind med styrkelse af den sociale del af be-handlingen for stofmisbrug. Den behandlingsgaranti, der blev indført vedændringen af serviceloven 1. januar 2003, var et vigtigt skridt til at få bragt
2de lange ventelister ned og til at sikre en lettere tilgang til behandlingssy-stemet.Efter kommunalreformen, hvor kommunerne overtog opgaven med behand-ling af stofmisbrugere, er der fra centralt hold iværksat en række initiativer tilat forbedre kvaliteten i stofmisbrugsbehandlingen – især i forhold til sagsbe-handlingen.Der er gennemført landsdækkende uddannelsesforløb for sagsbehandlere iefteråret 2008.Der er iværksat projekt ”God Sagsbehandling”, hvor en række udvalgtekommuner ved hjælp af fx tjeklister skal arbejde målrettet med at højnesagsbehandlingen. Projektet er afsluttet, og der udsendes snart en metode-bog til fagpersoner med formidling af erfaringerne.Der udsendes i foråret 2010 en metodebog om social stofmisbrugsbehand-ling. Sigtet med metodebogen er at samle eksisterende viden på områdetsamt komme med eksempler på god social praksis på stofmisbrugsområdet.Endelig har SFI lavet en undersøgelse af stofmisbrugsbehandlingen i Dan-mark. Undersøgelsen viser, at der er visse udfordringer på området. Jeg harpå baggrund af undersøgelsen haft et møde med KL for at drøfte, hvordanden kommunale behandlingsindsats kan styrkes. Det drejer sig bl.a. omuddannelse af behandlere og en forbedret udredning/screening af stofmis-brugere for psykiske lidelser. Der er enighed om, at der igangsættes initiati-ver på disse to områder.I de senere år har der desuden været en positiv udvikling med et stigendeantal tilbud om efterbehandling og støtte til social integration, bl.a. aktive-ringstilbud, arbejdspraktik eller uddannelse m.m.Landets væresteder er også blevet styrket bl.a. via midler fra Det FællesAnsvar II og på den måde klædt bedre på til at tage sig af borgere med mis-brugsproblemer fx med særlige idræts- og sundhedstilbud.Hvad angår den opsøgende indsats i forhold til stofmisbrugere, så blev støt-te- og kontaktpersonordningen i 2005 udvidet, så den også omfatter dennemålgruppe. Støtte- og kontaktpersonerne yder bl.a. en fremskudt indsats iforhold til nogle af de hårdest belastede misbrugere.Regering og Folketing har som led i kommunalreformen skabt nogle nyeredskaber i den sociale værktøjskasse, nemlig VISO og Tilbudsportalen.Med VISO er der skabt et nationalt netværk af specialister på det socialeområde, som kan hjælpe kommuner og borgere med den mest specialisere-de rådgivning og hjælpe kommuner med udredning af deres borgere i deallermest specialiserede sager.Mens VISO hjælper med specialrådgivning og udredning, er Tilbudsportalenen hjælp til at realisere løsningen. Tilbudsportalen giver for første gang etoverblik over kommunale, regionale og godkendte private tilbud på det so-ciale område i hele landet.
3Det er kun de tilbud, man kan finde på portalen, som kommunerne kan be-nytte sig af. Det er nemlig et krav, at et tilbud er registret for at kunne bruges.Det er en meget sund udvikling, at kommunerne nu har fået et redskab, derkan støtte sagsbehandlerne i at finde det bedst mulige tilbud. I Tilbudsporta-len skal den enkelte kommune/region og den enkelte organisation/institutionløbende opdatere, hvilke hoved- og delydelser de er i stand til at tilbyde destofafhængige. Tilbudsportalen er et uomgængeligt værktøj for den sagsbe-handler, der skal finde det rigtige tilbud i den konkrete sag.Regeringen vil yderligere i forbindelse med satspuljeforhandlingerne for2011 udarbejde en ny handlingsplan for stofmisbrug (”Kampen mod narkoII”), der skal revurdere den nuværende indsats og komme med forslag til nyeinitiativer.
Benedikte Kiær/ Peter Juul