Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. juni 2010
Socialudvalget har i brev af 25. januar 2010 stillet følgende spørgsmål nr. 237(alm. del), som Beskæftigelsesministeren besvarede foreløbigt den 15. februar2010. Hermed besvares spørgsmålet endeligt. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraLine Barfod (EL).
J.nr. 2010-0002478
”Hvilke regler har man i de lande vi normalt sammenligner os med for pension tilborgere, der ikke har opholdt sig hele livet i landet?”
Koordineringsreglerne om social pension indenfor EU er fastlagt i EF-forordning iforordning 883/04, der den 1. maj 2010 afløste forordning 1408/71, men det er deenkelte medlemsstater som fastsætter deres egne pensionsregler.I de fleste EU-medlemslande findes der regler om mindsteforsikring-/mindsteoptjeningstid for ret til social pension. Hvis personen ikke opfylder den na-tionale lovgivnings krav om mindsteoptjeningstid for ret til social pension følgerdet af sammenlægningsprincippet i EF-forordning 883/04 om koordinering af soci-al sikring, at perioder, hvor den pågældende har været bosat eller forsikret i et an-det EU-medlemsland, kan medregnes til opfyldelse af kravet om mindsteoptje-ningstid for ret til social pension. Den sociale pension vil som udgangspunkt aleneblive beregnet på grundlag af den faktiske tilbagelagte forsikrings- eller bopælstid idet enkelte land.Beskæftigelsesministeriet har modtaget oplysninger fra Norge, Tyskland og Hol-land om deres optjeningssystem.Norge oplyser, at deres pensionssystem bygger på såvel bopælsperioder som på ar-bejdsmarkedsoptjening. Størrelsen af pensionen afhænger af, hvor længe modta-gerne har opholdt sig og har haft arbejdsmarkedstilknytning i Norge. Fuld pensionoptjenes på 40 år. Det norske system er således meget lig det danske.Tyskland oplyser, at EU-statsborgere, der har bopæl i et EU-land vil få udbetalt detfulde beløb i forhold til det som vedkommende har indbetalt til den tyske pensions-forsikring. Hvis vedkommende derimod har bopæl uden for EU vil 70 % af detindbetalte beløb blive udbetalt, medmindre der eksisterer en særlig aftale mellemTyskland og det pågældende land.
Holland oplyser, at deres pensionssystem er baseret på antallet af bopælsår. Mel-lem det 15. og 65. leveår optjenes to procent af den samlede pension årligt. Hvisman ikke har optjent ret til fuld pension, og ikke har anden indkomst, er der mulig-hed for at søge om et særligt tillæg.De modtagne oplysninger fra Norge, Tyskland og Holland understøtter, at størrel-sen af pensionen i lande vi normalt sammenligner os med, som reglerne er i Dan-mark, afhænger af antallet af bopælsår eller optjeningsår i de pågældende lande.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
2