Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
814750_0001.png
814750_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. marts 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2010-695
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 21. januar 2010til indenrigs- og socialministeren følger hermed socialministerens en-delige svar på spørgsmål nr. 226 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 226:”Ministeren bedes, evt. ved at indhente bidrag fra undervisningsministeren,kommentere artiklerne "Nu går det endelig godt" og "Stavnsbåndet er på vejtilbage" fra Nordjyske.dk henholdsvis den 10. og 13. januar 2010, herunderoplyse om ministeren mener, at det er rimeligt, og at kommunen giver bor-gerne et reelt valg, når den forsøger at tvinge forældre til de handicappedebørn til at vælge kommunens tilbud, ved at fratage dem transportgodtgørelsetil det hidtidige tilbud udenfor kommunen, og dermed pålægge dem en øko-nomisk byrde, hvis de ikke accepterer kommunens tilbud?”
Svar:Til brug ved besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Undervisningsmi-nisteriet, som har oplyst følgende:”Med lov nr. 335 af 18. maj 2005 fik forældre ret til at få deres barn optaget ien folkeskole efter eget valg i bopælskommunen eller i en anden kommune.Det er en forudsætning, at der er plads på den valgte skole.Forældre til børn med behov for specialundervisning har også mulighed forat anvende det frie skolevalg i bopælskommunen eller i en anden kommune.Det frie valg begrænses af, om der er plads på den valgte skole, og om derer et relevant specialundervisningstilbud på den valgte skole. Det er kom-munalbestyrelsen i skolekommunen, der tager stilling til, om den valgte skoleer et relevant specialundervisningstilbud til det pågældende barn.
2
Vælger forældrene en anden skole end distriktsskolen i bopælskommuneneller en skole i en anden kommune, er hverken bopælskommunen eller sko-lekommunen forpligtet til at yde fri befordring af barnet til og fra skole i hen-hold til reglerne herom, jf. folkeskolelovens § 26, stk. 6, 1. pkt. Dette fremgåri øvrigt også af forarbejderne til loven (lovforslag nr. L 104, Folketinget 2004-05 (2. samling), de almindelige bemærkninger, punkt 2.4. Befordring).Kommunalbestyrelsen i bopælskommunen skal dog sørge for befordring tilog fra skole af syge og invaliderede børn, jf. folkeskolelovens § 26, stk. 2.”Herudover kan det oplyses, at i det omfang, kommunalbestyrelsen ikke harpligt til at sørge for befordring efter folkeskoleloven, vil der kunne ydes hjælptil dækning af befordringsudgifter efter servicelovens § 41 om merudgifterved forsørgelse af børn med funktionsnedsættelse. Det er en forudsætning,at betingelserne for støtte i øvrigt er opfyldt, herunder at befordringsudgifter-ne i det konkrete tilfælde kan anses som nødvendige merudgifter ved for-sørgelsen af barnet, og at merudgifterne er en konsekvens af barnets funkti-onsnedsættelse.
Benedikte Kiær/ Karin Ingemann