Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
791385_0001.png
791385_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
TRA/ J.nr. 2008-2035
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. januar 2010følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 225 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S)
Spørgsmål nr. 225:”Ministeren bedes redegøre for om en kommune må stille skrappere krav tilprivate leverandører af dagtilbud om, at de skal overholde kommunens byg-geprogram for dagtilbud for at kunne opnå godkendelse, hvis kommunensegne dagtilbud eller dem kommunen pt. har driftsaftale med (selvejende ellerpuljeordninger) ikke i forvejen overholder disse krav.”
Svar:Som der blev redegjort for i svaret på spørgsmål nr. 224 (SOU alm. del), erdet kommunalbestyrelsen, der fastsætter og offentliggør godkendelseskrite-rierne for privatinstitutioner.De fastsatte godkendelseskriterier skal tage udgangspunkt i de generellekrav, som kommunen stiller til egne daginstitutioner. De krav, der stilles tilprivatinstitutioner, må derfor hverken være mere restriktive eller mere lempe-lige end de krav, som kommunalbestyrelsen stiller til sine egne daginstitutio-ner.Dette gælder både krav, der stilles fra kommunalt plan og centralt plan. Fracentralt plan er der f.eks. krav om, at privatinstitutionerne skal leve op tildagtilbudslovens formålsbestemmelse og udarbejde pædagogiske lærepla-ner og børnemiljøvurderinger. Lovgivningen stiller ligeledes krav om hygiej-ne, sikkerhed, bygninger m.v.
2
Når en kommunalbestyrelse i godkendelsessituationerne stiller krav til privat-institutioner om, at de skal overholde kommunens byggeprogram for dagtil-bud, skal dette krav, i lignende situationer, også stilles til de dagtilbud, derhører under den kommunale forsyning. Dette gælder både i forhold til ny-etablering af daginstitutioner samt i situationer, hvor en daginstitution over-går til at være enten kommunal, selvejende eller privat.
Karen Ellemann/ Anders Lynge Madsen