Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
791382_0001.png
791382_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 28. januar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
TRA/ J.nr. 2008-2035
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 18. januar 2010følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 224 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S)
Spørgsmål nr. 224:”Ministeren bedes redegøre for om en kommune må stille lempeligere ellerskrappere krav til private leverandører af dagtilbud for at kunne opnå god-kendelse, end den stiller til sine egne kommunale dagtilbud eller til demkommunen pt. har driftsaftale med (selvejende eller puljeordninger).”
Svar:Ifølge dagtilbudslovens § 19, stk. 4 kan daginstitutioner med kommunalbe-styrelsens godkendelse etableres og drives af private leverandører somprivatinstitutioner.Det er i den forbindelse op til kommunalbestyrelsen i institutionskommunenat godkende den enkelte privatinstitution, hvis den lever op til de kvalitets-krav, der stilles til dagtilbud på centralt og kommunalt plan. Der gælder såle-des en etableringsret for privatinstitutioner.Efter dagtilbudslovens § 20, stk. 2, er det kommunalbestyrelsen, der skalfastsætte og offentliggøre godkendelseskriterierne for privatinstitutioner. Defastsatte godkendelseskriterier skal tage udgangspunkt i de generelle krav,som kommunen stiller til egne daginstitutioner.Kommunalbestyrelsen må i den forbindelse hverken fastsætte krav, der ermere restriktive eller mere lempelige, end de krav, som kommunalbestyrel-sen stiller til sine egne daginstitutioner.
2
Ved godkendelsen skal den private leverandør derfor bl.a. dokumentere, atprivatinstitutionen lever op til formålsbestemmelsen for dagtilbudsloven ogbestemmelserne om pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurderinger.Derudover gælder lovgivningens øvrige krav til daginstitutioner, om f.eks.hygiejne, sikkerhed og bygninger, ligeledes for privatinstitutioner.
Karen Ellemann/ Anders Lynge Madsen