Socialudvalget 2009-10
SOU Alm.del
Offentligt
796761_0001.png
796761_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 9. februar 2010
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2010-434
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. januar 2010følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 217 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 217:”Ministeren bedes med udgangspunkt i henvendelsen fra FOA og 3F af 22.december 2009 til socialministeren og formanden for Kommunernes Lands-forening gøre rede for, om det er korrekt, at det ikke fremover vil være muligtat få en aftale med direktøren for Arbejdstilsynet og kunne arbejde i døgn-vagter hos en borger med borgerstyret personlig assistance, hvis vedkom-mende har afgivet arbejdsgiveransvaret til en virksomhed eller en forening,hvis ikke virksomheden eller foreningen har overenskomst?”
Svar:Reglerne om arbejdsmiljø hører under Arbejdstilsynet. Der er til brug forbesvarelsen af spørgsmålet derfor indhentet bidrag fra Arbejdstilsynet, somhar oplyst følgende:”Der er efter arbejdsmiljøloven fortsat mulighed for at fravige de generelleregler om hviletid. Bl.a. kan hviletiden i begrænset omfang sættes ned fra 11til 8 timer ved kollektive aftaler og ved aftale mellem den eller de relevantearbejdsgiverparter og lønmodtagerorganisationer.Hvis parterne ønsker at indgå en aftale om yderligere nedsættelse af hvileti-den, er det en betingelse, at aftalen er skriftlig og godkendt af direktøren forArbejdstilsynet, uanset om der er indgået en overenskomst.
2
Arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn gælder for arbejde, derudføres for en arbejdsgiver. Bestemmelserne om hvileperiode og fridøgngælder dog ikke for arbejde i arbejdsgiverens private husholdning.Hvor arbejdet er af mere medicinsk eller professionelt plejende karakter,herunder injektionsgivning og overvågning, er der ikke tale om ”arbejde iarbejdsgiverens private husholdning”. I disse tilfælde vil arbejdet være om-fattet af arbejdsmiljølovens regler om hvileperiode og fridøgn.”
Karen Ellemann/ Katrine Wilms Andersen